Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Великобритания

Последната публична снимка на кралица Елизабет II - от вторник, 6 септември, когато прие в имението Балморал, Шотландия, новия премиер на Великобритания Лиз Тръс. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Великобритания

Последната публична снимка на кралица Елизабет II - от вторник, 6 септември, когато прие в имението Балморал, Шотландия, новия премиер на Великобритания Лиз Тръс. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания, почина днес следобед на 96-годишна възраст. Новината за смъртта ѝ бе официално съобщена от Бъкингамския дворец. Последните ѝ мигове са били в резиденция Балморал в Шотландия, където бе под медицинско наблюдение.

Елизабет бе начело на държавата в продължение на 70 години, вторият най-дълго управлявал суверенен монарх в световната история, повече от нея на трона е бил единствено френският крал Луи XIV. Тя бе държавен глава не само на Обединеното кралство, но и на Северна Ирландия и на 14 страни от Общността на нациите, сред тях Канада, Австралия и Нова Зеландия.

След нейната смърт короната ще поеме най-големият ѝ син Чарлз.

По време на управлението ѝ Великобритания е имала 15 министър-председатели (от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс), които по традиция провеждат ежеседмични аудиенции при нея. Във вторник, 6 септември, Кралицата връчи на Елизабет Тръс премиерските пълномощия. Тя става свидетел на влизането на страната в Европейския съюз през 1973 г. и излизането ѝ през 2020 г.

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г. в Мейфеър, Лондон,  по време на управлението на нейния дядо по бащина линия крал Джордж V. Тя е първото дете на херцога на Йорк. Кръстена е на името на майка си Елизабет Боуз-Лайън, най-малката дъщеря на шотландския аристократ Клод Джордж Боуз-Лайън, граф на Стратмор и Кингхорн.

Баща ѝ – по-късно крал Джордж VI, неочаквано наследява трона, когато по-големият му брат Едуард се отказва от престола. Първите ѝ отговорности като член на кралското семейство идват през Втората световна война – 14-годишна, тя прави обръщение по Радиото към всички деца, пострадали от ужаса на войната.

Елизабет се възкачва на трона през 1952 г., когато е на 25 и ще остане в историята като най-дълго служилия на народа си британски монарх. Коронована е на церемония от 1953 г., когато настоява към титлите ѝ да бъде добавена и „глава на общността“.

Популярна е с чувството си хумор, което понякога проявява на официални събития, със символичния си избор на облекло и по време на многобройните си пътувания в територии, принадлежащи на Великобритания, където винаги е посрещана топло. Известни са големите ѝ познания за световната обстановка и политика: когато Уинстън Чърчил се оттегля от поста си на премиер на страната заявява:

„Аз несъмнено ще посъветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при Кралицата“.

През турбулентните години, в които управлява Острова и прилежащите му територии – края на африканските колонии, смъртта на принцеса Даяна и други събития, разклатили устоите на кралското семейство, Кралицата успява да запази изключително висок процент на одобрение.

Мир на праха ѝ!

ПРОТОКОЛЪТ ПРИ СМЪРТ НА КРАЛИЦАТА И ПОВЕДЕНИЕТО НА МЕДИИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС