Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Ернст Фукс, фантастичният реалист

Приема католическата вяра по време на нацизма, за да избяга от Холокоста. Картините му са пълни с религиозна символика

Ернст Фукс бе един от основателите на Виенската школа за фантастичен реализъм. - Почина Ернст Фукс, фантастичният реалист

Ернст Фукс бе един от основателите на Виенската школа за фантастичен реализъм.

Австрийският художник Ернст Фукс, един от основателите на Виенската школа за фантастичен реализъм, е починал в понеделник на 85-годишна възраст, пише „Ди Пресе“. Съобщение от семейството му гласи, че Фукс си е отишъл от старост във виенска клиника.

Фукс бе прочут с яркоцветните си алегорични платна. Той беше още талантлив скулптор, архитект, сценограф, композитор, поет и певец. Стилът му също бе уникален – винаги бе с шарена шапка и брада.

Роден на 13 февруари 1930 г. във Виена, той е единственото дете на евреин – търговец на антики, и шивачка католичка. Приема католическата вяра по време на нацизма, за да избяга от Холокоста – затова картините му като художник по-късно са пълни с религиозна символика. Най-известната му картина е мащабната „Тайна вечеря“, която той започва след посещение в Йерусалим през 1957-а.

Ернст Фукс е приет като вундеркинд на 15 г. в Академията за изящни изкуства във Виена. Там той се запознава със значими личности в изобразителното изкуство на Австрия, сред които е Антон Лемден. Двамата впоследствие създават Виенската школа за фантастичен реализъм.

Ернст Фукс, „Автопортрет“

Ернст Фукс, „Автопортрет“

През 1972 г. Ернст Фукс купува вила, проектирана от Ото Вагнер във Виена, и я възстановява. През 1988 г. имението е открито като частен музей, който експонира неговите творби. Днес тя е и дом на частната фондация „Ернст Фукс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах