Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина фаготистът и композитор Марин Вълчанов

Близо четири десетилетия той бе солист при Радиосимфониците, 30 години работи в Музикалната академия

Като солист, камерен изпълнител и оркестрант, Марин Вълчанов е концертирал в Европа, Азия, Южна Америка и Африка.  - Почина фаготистът и композитор Марин Вълчанов

Като солист, камерен изпълнител и оркестрант, Марин Вълчанов е концертирал в Европа, Азия, Южна Америка и Африка.

Българският фаготист, композитор и педагог проф. Марин Вълчанов почина на 68 години, съобщава БТА. Роден на 7 август 1949 г. в София, той учи пиано в Музикалното училище, после продължава с фагот в Музикалната академия, в класа на проф. Христо Прошков. Учи  и композиция при проф. Пенчо Стоянов, а по-късно – при проф. Лазар Николов.

Между 1971 и 2009 г. е солист – водач на група в Симфоничния оркестър на БНР. Работи повече от 30 години в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където от 2006 г. до 2009 г. е заместник-декан на Инструменталния факултет. Води майсторски класове в Германия, Франция, Япония, Турция, Чехия, Люксембург, Италия, Алжир и други страни. Успоредно с преподавателската си дейност е член на Духовия квинтет при БНР, а по-късно е основател и член на Академичния духов квинтет.

Като солист, камерен изпълнител и оркестрант е концертирал в Европа, Азия, Южна Америка и Африка. Почти целият му записан репертоар за фагот – концерти с оркестър, сонати, пиеси, както и много творби от български автори, някои от които са посветени на него, е в Златния фонд на БНР.

Проф. Марин Вълчанов композира във всички жанрове, но предимно творби за духови инструменти за различни камерни формации. Автор е на симфонична музика, на Концерт за кларинет, Концертино за флейта, Концерт за кавал (флейта) и обой. Много от неговите творби са изпълнявани в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия. Има и произведения, издадени от чуждестранни издателства във Франция, Испания, САЩ и други.

Поклонението ще се извърши на 30 октомври от 14 часа в храм „Света София“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах