Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина философът Димитър Зашев

Димитър Зашев (1948 - 2018), снимка: Уикипедия - Почина философът Димитър Зашев

Димитър Зашев (1948 - 2018), снимка: Уикипедия

На 1 февруари си отиде проф. Димитър Зашев, малко преди да навърши 70 години.

Негови близки споделиха пред „Площад Славейков“, че Зашев е починал след тежък мозъчен кръвоизлив. Така опровергаха колега на философа, Филип Петров – също преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, който написа във Фейсбук, че професорът е починал вследствие на побой, нанесен му в Борисовата градина. Инцидентът се е случил преди около година.

Роден през 1948 г. в София, през 1971-а Зашев завършва „Философия“ в Софийския университет. През 1980 г. защитава в Лайпцигския университет дисертация по История на философията на тема „Естетицизмът на кръстопътя между философската класика и съвремието“. Доцент е в катедра „Културология“ при Философски факултет на СУ, професор по Социология, антропология и науки за културата в СУ, доцент в Националната художествена академия.

Научните му публикации са предимно в областта на историята на философията и социологията. Автор е на философските трудове „Естетически отклонения“ и „Образи и образци. Конфигурации на безформеното“, известен е със своите авторски текстове и със забележителните си преводи на „Битие и време“ на Мартин Хайдегер и „Хаос и форми“ на Дьорд Лукач. През 2003 г. излиза стихосбирката „Лéта и цвят“, три години по-късно издава още една книга със стихове – „Оцелели рими“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС