VivaPay

Почина Флориан Шнайдер, един от основателите на „Крафтверк“

Два пъти сме ги слушали на живо у нас

„Крафтверк“ на фестивала „Лолапалуза Берлин“ в германската столица през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Флориан Шнайдер, един от основателите на „Крафтверк“

„Крафтверк“ на фестивала „Лолапалуза Берлин“ в германската столица през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Флориан Шнайдер, един от основателите на германската група „Крафтверк“, е починал на 73-годишна възраст след битка с рака. Смъртта му е настъпила преди около седмица, а погребението е било в най-тесен семеен кръг, потвърждават от звукозаписната компания „Сони Берлин“ пред „Гардиън“.

През 2018 г. последно слушахме „Крафтверк“ в София. Хиляди фенове ги аплодираха в зала „Универсиада“, където групата представи албума „3-D Catalogue“. Това бе вторият им концерт в България, първият бе през 2005 г.

Роден през 1947 г., Шнайдер израства в семейството на архитекта Пол Шнайдер-Есбелен, създал дизайна за летището в Кьолн. Докато следва в Дюселдорф, той свири в различни групи и експериментира със стиловете. Заедно с Ралф Хютер основават „Организейшън“, която през 1970 г. се превръща в „Крафтверк“.

Шнайдер свири на флейта, цигулка и китара, често обработвайки електронно звука от тези инструменти. Издава три албума с Хютер преди хитовия „Autobahn“, когато „Крафтверк“ стават популярни като квартет.

Америка за България

Усъвършенствайки звука и в комбинация с отличителните вокали на Хютер, групата издава поредица албуми, които оставят ярка следа в попмузиката – „Radio-Activity“ (1975), „Trans-Europe Express“ (1977), „The Man-Machine“ (1978), откъдето произлиза най-големия им хит „The Model“, и „Computer World“ (1981), който дава тласък на хаус и техно музиката, зародила се в Чикаго и Детройт в този период. Самата формация описва стила си като „индустриална фолк музика“ или „фолк музика от фабриките“, както става популярен изразът, преведен от Дейвид Боуи.

Работата им ги среща с живеещите по това време в Берлин Боуи и Иги Поп. Смята се, че парчето „V-2 Schneider“ на Боуи е посветено на Шнайдер.

Музикантът работи по всичките албуми на „Крафтверк“, но през 2008 г. напуска групата. Въпреки това той е част от турнето на „Крафтверк“ в България през 2018 г. Причините за разцеплението и досега остават неизвестни, но в различни интервюта Хютер разказва, че Шнайдер дълго време се е занимавал с други проекти и не се е чувствал част от групата.

През 2015 г. той самостоятелно издава парчето „Stop Plastic Pollution“ (Спрете замърсяването с пластмаса). То е вдъхновено от пътуването до Шнайдер до Гана, където наблюдавал как рибарите не улавят нищо, освен пластмасови отпадъци в мрежите си.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg