Почина фотографката Бистра Бошнакова

Тя беше един от най-добрите фоторепортери в българските медии

Бистра Бошнакова. Снимка: Личен архив - Почина фотографката Бистра Бошнакова

Бистра Бошнакова. Снимка: Личен архив

На 50 години миналата нощ почина фотографката Бистра Бошнакова-Парсънс. Смъртта ѝ е настъпила след тежко боледуване, съобщиха от БТА, където тя работеше дълги години.

„Ще запомним Бистра с нейната скромност и отзивчивост, с огромния ѝ талант и готовността ѝ да бъде винаги на точното място с точните обективи. Като ценен архив в БТА остават прекрасните ѝ кадри от медийни срещи, театрални сцени, актьори, музикални фестивали и концерти, музиканти, както и уникалния фотоалбум „Покривите на София“, пишат колегите ѝ.

През декември бе организирана акция по набиране на средства за лечението ѝ от тежко онкологично заболяване. Парите бяха събрани, но Бистра не успя да се пребори с болестта.

Бошнакова бе сред най-добрите фоторепортери у нас. Освен в медиите е работила също като фотограф в Народния и Сатиричния театър, както и в баскетболния клуб ЦСКА. Носител е на наградата за фотография  „Шаварш Артин“. Самостоятелната ѝ фотоизложба „Покривите на София“ бе показана в няколко европейски държави.

Бистра Бошнакова е майка на 7-годишно момиченце.

Екипът на „Площад Славейков“ изказва съболезнования на близките ѝ.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg