Почина френската актриса Мари-Жозе Нат

Мари-Жозе Нат в сцена от филма „Цигулките на бала“, с който печели награда за женска роля в Кан. - Почина френската актриса Мари-Жозе Нат

Мари-Жозе Нат в сцена от филма „Цигулките на бала“, с който печели награда за женска роля в Кан.

Мари-Жозе Нат, популярната през 60-те и 70-те години френска актриса от „Елиз, или истинският живот“, е починала в четвъртък в Париж на 79-годишна възраст след продължително боледуване, е съобщил агентът ѝ пред АФП.

Актрисата с кабилска и корсиканска кръв е родена през 1940 г. в Бонифачо, Корсика. Режисирана е от известни режисьори като Анри-Жорж Клузо, Жерар Ури и Клод Отан-Лара по време на кариерата си в киното, така и в телевизията.

През 1974 г. чернооката и тъмнокоса красавица печели наградата за най-добра актриса в Кан за ролята си в „Цигулките на бала” на Мишел Драк, автобиографичната история на режисьора, с когото тя живее 20 години.

Преди това, през 1967 г., Драк ѝ осигурява една от най-красивите ѝ роли в „Елиз, или истинският живот“ – историята на младо френско момиче, което се влюбва в алжирски имигрант от Националния фронт за освобождение по време на войната за независимост на Алжир.

През 2005 г. Мари-Жозе Нат се омъжи за писателя и художник Серж Резвани, известен и като автор на популярни песни, изпълнявани от Жана Моро.