Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Гай Хамилтън, създал „Голдфингър“

Режисьорът на четири от филмите за Бонд си е отишъл на 93 години

    „Аз работя много упорито – казвал е Гай Хамилтън приживе, – и карам екипа си да работи много упорито.“ - Почина Гай Хамилтън, създал „Голдфингър“

„Аз работя много упорито – казвал е Гай Хамилтън приживе, – и карам екипа си да работи много упорито.“

Гай Хамилтън, режисирал четири от филмите на Джеймс Бонд, включително „Голдфингър“, е починал на 93 години. Сър Роджър Мур написа в Туитър, че е „изключително натъжен да научи, че прекрасният режисьор Гай Хамилтън е заминал за голямата монтажна на небето“.

Останалите три негови филма от поредицата за 007 са „Мъжът със златния пистолет“, „Живей, а другите да умрат“ и „Диамантите са вечни“ – златната ера на тайния агент, когато в ролите са Шон Конъри и Роджър Мур. Освен това Хамилтън е снимал „Битката за Британия“, „Десети отряд от Навароне“, „Зло под слънцето“.

Макар и да е роден в Англия, като дете и юноша Хамилтън живее във Франция. Затова и започва кариерата си във френското кино през 30-те години. Първоначално като момче за всичко, „откривайки по трудния начин как работи студиото“.

Сред менторите на режисьора на Жулиен Дювивие и сър Карол Рийд. След войната и Хамилтън снима първите си филм от режисьорския стол.

Достига до Бонд, защото продуцентът Къби Броколи му е стар приятел. Той просто го попитал как би му се сторило да направи „Голдфингър“ – и получил отговор, че с удоволствие, защото Хамилтън вече имал много ясна идея какво иска да се случва на екрана.

Според режисьора много хора смятат, че има формула за направата на филм за Бонд – но той не е съгласен. Смята, че ключът за оцеляването на агент 007 е, че не е мързелив.

„Аз работя много упорито – казвал е Хамилтън приживе, – и карам екипа си да работи много упорито.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg