Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Георги Бадев, който говореше с глас на цигулка

Поклонението ще бъде на 5 август в зала „България“

 - Почина Георги Бадев, който говореше с глас на цигулка

Георги Бадев, който общуваше най-красиво с гласа на своята цигулка, почина на 76-годишна възраст. Смъртта му е като финален акорд за едно поколение, за което да говориш с езика на музиката е по-важно от ежедневната реч. Той беше артист с изключително присъствие на сцената, с прецизна техника и изключително ярка музикална интерпретация.

Георги Бадев ()

Георги Бадев (1939-2015)

„Не всекиму е дадено да се радва на такъв живот – не бих казал лесен, но с такива слънчеви моменти, с такива приятелства, с такива сътрудници – признава цигуларят навремето в интервю пред БНР. – Винаги съм казвал, че се чувствам щастлив в моя живот.“

Георги Бадев е роден през 1939 г. във Видин. Учил е в Интернат за даровити деца, след това завършва Музикалната академия в София при проф. Владимир Аврамов. Лауреат е на престижния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел през 1959 г., което поставя началото на международната му кариера. Специализира в САЩ при знаменития цигулар Исак Щерн. Става преподавател в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и в Мусашино Академия в Токио.

Поклонението пред проф. Георги Бадев е на 5 август, сряда, от 10 ч. в зала „България“.

Мир на праха му!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg