Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Георги Данаилов

Писателят си е отишъл на 81 години след тежко боледуване

Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов - Почина Георги Данаилов

Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

На 81-годишна възраст след тежко боледуване е починал писателят, сценарист и драматург Георги Данаилов, съобщи във Фейсбук журналистът Панайот Денев, дългогодишен приятел и колега на Данаилов.

Писателят е автор на близо 30 книги с проза (романи и сборници), на над 25 пиеси и сценарии. Работите му са превеждани на арменски, руски, немски, полски, румънски, словашки, чешки и други езици. Негови пиеси са играни в Москва, Ленинград, Чешка Будейовица, Бърно, Братислава, Варшава, Тбилиси, Ереван. Носител е на призове от международни фестивали в Кан, Москва, Техеран, Сан Себастиан.

Още първите му книги печелят широка популярност: „Деца играят вън“ (1970), „При никого“ (1973), „Убийството на Моцарт. Размисли за възпитанието“ (1982). „Къща отвъд света“ (1997), посветена на село Ковачевица, е най-преиздаваната му книга. По неговата „Солунските съзаклятници“ в момента при голям успех се играе представление в Народния театър „Иван Вазов“.

През 2009 г. Георги Данаилов се включи в сборник, съвместно с десетима други автори, със заглавие „Защо не сме социалисти“ – писателят участва с есе за произхода и провала на социалистическата идея.

Вижте още: ГЕОРГИ ДАНАИЛОВ: КОМУНИЗМЪТ Е БОЛЕСТ, ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах