Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Гинка Станчева, от първия български филм в конкурса „Златна палма“

Актрисата се появява на червения килим в Кан в народна носия

Гинка Станчева като бедната Цвета в сцена от филма „Земя“ - Почина Гинка Станчева, от първия български филм в конкурса „Златна палма“

Гинка Станчева като бедната Цвета в сцена от филма „Земя“

На 90 години си отиде Гинка Станчева. Новината за смъртта на актрисата съобщиха от Съюза на артистите в България.

„Една от най-обаятелните актриси от българската сцена и кино ни напусна на 90-годишна възраст. Сърцата ни са разбити!“, гласи съобщението от Съюза, публикувано в социалните мрежи.

Изиграла десетки роли на театралната сцена и в телевизионния театър, Гинка Станчева е обичана от българските зрители особено с някои нейни образи в българското кино. Тя е в главната роля в първия български филм, участвал в конкурсната програма на кинофестивала в Кан – „Земя“, 1957 г., на режисьора Захари Жандов. Заедно с българския екип 23-годишната Станчева се озовава на прожекцията на филма Лазурния бряг. Българката се появава на червения килим с българска народна носия.

Играе още във филмите „Любимец 13“, „Специалист по всичко“ и „Нощем с белите коне“.

Родена на 15 юни 1932 г. в София, Гинка Станчева завършва ВИТИЗ през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. Започва на професионална сцена в Драматичен театър в Благоевград в ролята на Блага във „Фиданките цъфтят“ на Славчо Красински. В този театър работи три години. След това постъпва в Младежкия театър, където играе до 1992 г. От 1993 до 1998 г. е в частен театър „Барбуков“, има роли също в Театър „Възраждане“, Театър 199 и извън София.

Преди 1989 г. е носител на званията „заслужил“ и „народен артист“, през 2002-ра получава орден „Стара планина“. През 2017 г. става лауреат на театралната награда „Икар“ за чест и достойнство.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90