Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина големият български оператор Венец Димитров

Снимка: Личен архив - Почина големият български оператор Венец Димитров

Снимка: Личен архив

Професор Венец Димитров, един от най-видните български оператори, почина на 84-годишна възраст след последствия от Ковид, потвърдиха от семейството му.

Роден на 24 юни 1937 г. в София, той е главен оператор на 23 български игрални филма, между които „Игрек 17“ на Вили Цанков, „Преброяване на дивите зайци“ на Едуард Захариев, двусерийната историческа драма „Сватбите на Йоан Асен“ на Вили Цанков, петсерийния култов филм на реж. Николай Мащенко „Пътят към София“, историческия епос „Борис I“ на Борислав Шаралиев, както и на десетки документални филми.

Носител е на редица награди у нас и в чужбина, между които Голямата награда „Златна роза”  на Националния филмов фестивал –Варна`84, пет награди за най-добра операторска работа – през 1984-а и 1994 г. на Съюза на българските филмови дейци и през 1976-а, 1982-а и 1984-а на Националния филмов фестивал – Варна, златно отличие за операторска работа на VI Международен фестивал за рекламно кино – Варна`83, както и над 15 наши и чуждестранни престижни отличия. През 1994 г. е провъзгласен за „Почетен доайен” на Международния филмов фестивал „Братя Маняки“ – Битоля. През 2002 г. на фестивала за операторско изкуство „Златното око” получава награда за цялостно творчество.

Проф. Венец Димитров е бил преподавател в НАТФИЗ, председател на Творческия фонд на СБФД, член на УС на СБФД, член на Художествения съвет при БНТ, председател на сдружението за авторски права „Филмаутор“, член на Националния съвет за кино при Национален филмов център. Член е на редколегията на списание „Кино“.

Носител на десетки държавни отличия, звания и ордени.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах