Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина големият български режисьор Иван Черкелов

Иван Черкелов (1957 - 2022). Снимка: Личен архив - Почина големият български режисьор Иван Черкелов

Иван Черкелов (1957 - 2022). Снимка: Личен архив

Кинорежисьорът Иван Черкелов, син на големия актьор Георги Черкелов, почина днес на 65-годишна възраст. Новината за смъртта му бе потвърдена пред БТА от сестра му, Ирина Черкелова.

„С покруса пиша тези ужасни редове. Напусна този свят големият български кинорежисьор Иван Черкелов. Неусетен и в творчеството и в живота – сподели във Фейсбук режисьорката Лилия Абаджиева. – Душата на Иван е мъдрост, любов и свобода. Представата ми за новото българско кино като бунт, кинематографичност и начин да виждаш света ми даде Иван Черкелов с „Парчета любов“. Този бунт и пленяваща красота са белязали и сърцето и душата и ума и живота ни – на мен и Васил Абаджиев. Иван е най-скъпият приятел на Васил и най-високата му нравствена опора. Скърбим безутешно.“

Иван Черкелов е роден на 16 януари 1957 г. в Ловеч. Син е на д-р Виолета Мишева и на актьора Георги Черкелов. Завършил е кинорежисура във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов през 1982 г. Дебютният му пълнометражен филм „Парчета любов“ (1988) е обявен за един от най-добрите български филми за всички времена в анкета на в. „Култура“ в края на миналия век. Автор е на общо 7 игрални филма, но всеки от тях е оставил незаличима следа в българското кино. „Обърната елха“ от 2006 г. е носител на Специалната награда на журито в Карлови Вари.

Негови творби са участвали в кинофестивали в Германия, САЩ, Канада, Франция, Индия и България.

Опелото ще бъде на 21 юли от 12 ч. в столичния храм „Свети Георги“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90