Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина големият диригент Борислав Иванов

Маестро Борислав Иванов на честването на неговата 85-годишнина в Античния театър през 2017 г. Снимка: Пловдивска опера - Почина големият диригент Борислав Иванов

Маестро Борислав Иванов на честването на неговата 85-годишнина в Античния театър през 2017 г. Снимка: Пловдивска опера

На 90 години си отиде маестро Борислав Иванов. Новината за кончината му съобщиха от Пловдивската опера.

„Доайенът на българските диригенти бе тясно свързан с творческия път на Опера Пловдив като неин директор цели 15 години и на „Верди фестивал“ на Античния театър. Изпращаме го с преклонение, обич и дълбока тъга! Поклон!“, пишат колегите му от Пловдивската опера в страницата на институцията във Фейсбук.

Той бе ученик на Херберт фон Караян, който казва за българина:

„Борислав Иванов притежава голяма музикалност. Неговата мануална техника се отличава с прецизност, яснота, сигурност и рутина и това му позволява да интерпретира с голяма изразна сила“.

Роден във Варна, Борислав Иванов завършва Първа мъжка гимназия в родния си град, а също и новосформираното Музикално училище във Варна като частен ученик с цигулка и пиано. Дипломира се в първия диригентски клас на държавната Консерватория, дирижира в различни градове, а във Варна дебютира с операта „Имало едно време“ на Парашкев Хаджиев.

Работата му през годините е оценявана високо от световни авторитети като композитора Арам Хачатурян и диригента Курт Мазур. Режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в „Комише Опер“, а след време е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който става генерален музикален директор.

У нас е ръководил оперните театри във Варна и Пловдив, бил е директор на фестивала „Варненско лято“, както и на други фестивали и музикални институции. С наши оркестри и с именити солисти от цял свят гастролира многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др.

Дирижира над 3500 спектакъла на 4 континента 65 сезона. Носител е на многобройни отличия, сред които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от ФРГ, орден „Кирил и Методий“, Почетен знак на Пловдив и Варна, почетен гражданин на Варна, награда „Варна“, „Златен век“ от Министерство на културата, „Златно перо“ на Европейския музикален фестивал и др.

На 5 феврури Пловдивската опера ще изпълни в памет на маестро Иванов своя гала-концерт „Най-големите опери на Верди“. А от понеделник, 24 януари, във фоайето на Дома на културата в Пловдив ще бъде поставена възпоменателна книга, в която почитатели, колеги и приятели на големия диригент да оставят своите послания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах