VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина големият диригент Марис Янсонс

Марис Янсонс щеше да навърши 77 години на 14 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина големият диригент Марис Янсонс

Марис Янсонс щеше да навърши 77 години на 14 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марис Янсонс, един от знаменитите диригенти на нашето време, е починал на 76 години на 1 декември в Санкт Петербург. Тъжната вест съобщават редица от най-големите музикални институции в света, на чиито сцени е концертирал. Като причина за кончината му се посочва сърдечна недостатъчност – заболяване, което напоследък му пречеше да изпълнява задълженията си – през последната година той припадна на сцената на Виенската филхармония и отмени ангажимент в „Карнеги хол“.

„С дълбока тъга научаваме за смъртта на големия диригент и почетен член на Виенската филхармония Марис Янсонс. Виенската филхармония помни многото години плодотворно артистично сътрудничество с него във Виена, Залцбург и на турнета. Днешният концерт под диригентството на Якуб Хруша ще бъде в негова памет“, пишат колегите му от Виенската филхармония в страницата си във Фейсбук.

Марис Янсон е роден през 1943 г. в Рига, Латвия. Завършва Ленинградската консерватория. Международната му кариера започва през 1979 г., когато става диригент на Кралския норвежки оркестър, след това ръководи Питсбъргския оркестър в САЩ. През 2004 г. встъпва в длъжност като главен диригент на „Концертгебау“ в Амстердам. Първоначалният договор със симфоничния оркестър е за 3 години, но бива удължен и последният му концерт с кралския холандски оркестър е през 2015 г. в присъствието на кралица Максима Нидерландска. Последните си концерти изнасяше с Баварския радиооркестър.

Кралица Максима Нидерландска подарява букет на Янсонс по време на последния му концерт с „Концертгебау“ през март 2015 г.

През 2006 г. Янсонс е удостоен с „Грами“ за „Тринадесета симфония“ на Шостакович. През 2006-а, 2012-а и 2016 г. дирижира Виенския оркестър за традиционния Празничен новогодишен концерт на 1 януари. През 2016 г. събитието се излъчва в над 90 държави и е гледано от около 50 млн. зрители.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Янсонс е лутеранец, но през октомври 2007 г. ръководи Баварския радиооркестър, когато заедно изпълняват „Девета симфония“ на Бетовен пред папа Бенедикт XVI и 700 други слушатели във Ватикана.

Член е на Кралската музикална академия в Лондон и на Дружеството на приятелите на музиката „Музикферайн” във Виена. Носител на Ордена на Трите звезди, най-високо държавно отличие на Латвия.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg