Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина големият диригент Марис Янсонс

Марис Янсонс щеше да навърши 77 години на 14 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина големият диригент Марис Янсонс

Марис Янсонс щеше да навърши 77 години на 14 януари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Марис Янсонс, един от знаменитите диригенти на нашето време, е починал на 76 години на 1 декември в Санкт Петербург. Тъжната вест съобщават редица от най-големите музикални институции в света, на чиито сцени е концертирал. Като причина за кончината му се посочва сърдечна недостатъчност – заболяване, което напоследък му пречеше да изпълнява задълженията си – през последната година той припадна на сцената на Виенската филхармония и отмени ангажимент в „Карнеги хол“.

„С дълбока тъга научаваме за смъртта на големия диригент и почетен член на Виенската филхармония Марис Янсонс. Виенската филхармония помни многото години плодотворно артистично сътрудничество с него във Виена, Залцбург и на турнета. Днешният концерт под диригентството на Якуб Хруша ще бъде в негова памет“, пишат колегите му от Виенската филхармония в страницата си във Фейсбук.

Марис Янсон е роден през 1943 г. в Рига, Латвия. Завършва Ленинградската консерватория. Международната му кариера започва през 1979 г., когато става диригент на Кралския норвежки оркестър, след това ръководи Питсбъргския оркестър в САЩ. През 2004 г. встъпва в длъжност като главен диригент на „Концертгебау“ в Амстердам. Първоначалният договор със симфоничния оркестър е за 3 години, но бива удължен и последният му концерт с кралския холандски оркестър е през 2015 г. в присъствието на кралица Максима Нидерландска. Последните си концерти изнасяше с Баварския радиооркестър.

Кралица Максима Нидерландска подарява букет на Янсонс по време на последния му концерт с „Концертгебау“ през март 2015 г.

През 2006 г. Янсонс е удостоен с „Грами“ за „Тринадесета симфония“ на Шостакович. През 2006-а, 2012-а и 2016 г. дирижира Виенския оркестър за традиционния Празничен новогодишен концерт на 1 януари. През 2016 г. събитието се излъчва в над 90 държави и е гледано от около 50 млн. зрители.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Янсонс е лутеранец, но през октомври 2007 г. ръководи Баварския радиооркестър, когато заедно изпълняват „Девета симфония“ на Бетовен пред папа Бенедикт XVI и 700 други слушатели във Ватикана.

Член е на Кралската музикална академия в Лондон и на Дружеството на приятелите на музиката „Музикферайн” във Виена. Носител на Ордена на Трите звезди, най-високо държавно отличие на Латвия.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах