POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина големият грузински актьор Вахтанг Кикабидзе

Помним го от „Мимино“ и „Не тъгувай!“ на Георгий Данелия

Вахтанг Кикабидзе на плаката на филма Георгий Данелия „Не  тъгувай“ (1968) - Почина големият грузински актьор Вахтанг Кикабидзе

Вахтанг Кикабидзе на плаката на филма Георгий Данелия „Не тъгувай“ (1968)

Големият грузински актьор, певец, сценарист и режисьор Вахтанг Кикабидзе почина на 84-годишна възраст, съобщи грузинската телевизия „Мтавари“. Той беше един от любимците на Георгий Данелия, изигра главните роли в известните му филми „Мимино“ и „Не тъгувай!“.

Роден е на 19 юли 1938 г. в Тбилиси като наследник на аристократичен грузински род. През 1959 г. започва работа в Тбилиската филхармония, а от 1966 г. започва в група „Орера“ като солист. Същата година дебютира и в киното. През 1977 г. участва в „Мимино“.

Народен артист на Грузинската СССР (1980), лауреат на много международни музикални конкурси и кинофестивали. Почетен гражданин на Тбилиси (1998) През 1999 г. получава звезда на Площада на звездите в Москва, а през 2006 г. – „Грузинска звезда“ на площада пред Грузинската филхармония. През 2008 г. отказва руска държавна награда заради военния конфликт в Южна Осетия. През 2020 г. става депутат в грузинския парламент.

Кикабидзе осъждаше руското нашествие в Украйна, миналата година изнесе благотворителен концерт в Батуми и дари събраните средства на украинската армия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg