POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина големият художник Любен Зидаров

Той живя 99 години и работи до последния си дъх

Любен Зидаров (1923 - 2023). Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Почина големият художник Любен Зидаров

Любен Зидаров (1923 - 2023). Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

На 99-годишна възраст почина доайенът на художествената илюстрация у нас Любен Зидаров, съобщиха от Съюза на българските художници. Той остави забележително творчество в областта на илюстрацията и живописта. Художникът, с чието творчество израснаха няколко поколения, работи до последните си дни.

Роден е във Велико Търново на 23 декември 1923 г. Завършил е живопис при проф. Илия Петров през 1948-а, но още като ученик рисува многобройни илюстрации и комикси за различни вестници и списания. В периода 1950 – 1970 рисува за детските издания вестник „Септемврийче“ и списание „Славейче“, главен художник е на издателство „Народна младеж“ (1967 – 1970). Сред най-значимите му илюстрации са „Приказки на Шехеразада“, „Български народни приказки“, „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, „Подир сенките на облаците“ на Пейо Яворов, „Морското вълче“ на Майн Рид, „Том Сойер“ на Марк Твен, „Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приказки от цял свят“ на Николай Райнов. Любен Зидаров е автор и на кориците на поредицата за Хари Потър, посветени на 20-годишнината от издаването на романа.

За творчеството си Любен Зидаров е удостоен с държавното звание „народен художник“. Носител е на сребърен медал (1959) и златен медал (1965) от Международната изложба на книгата в Лайпциг, награда на ДКМС за изкуство и култура (1970), наградата „Борис Ангелушев“ на СБХ за илюстрация (1976) и орден „Кирил и Методий“ – I степен (1963). През 2014-а е удостоен с голямата награда на Столична община за цялостно творчество и специален принос в областта на културата. През 2016-а получава отличието „Златен век“ на Министерството на културата.

От 1996 до 1999 е председател на Съюза на българските художници.

През 2022-а е удостоен със званието доктор хонорис кауза на Художествената академия в София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg