Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина големият композитор Гия Канчели

Грузинецът посети България през 2001-а, когато композира музика за спектакъл в Народния театър

Гия Канчели (1935 - 2019) бе почитател на „музиката на ръба на тишината“. Снимка: classicalmusicnews.ru - Почина големият композитор Гия Канчели

Гия Канчели (1935 - 2019) бе почитател на „музиката на ръба на тишината“. Снимка: classicalmusicnews.ru

Големият грузински композитор Гия Канчели е починал на 84-годишна възраст в Тбилиси, съобщават редица рускоезични медии. Маестрото не бе в добро здравословно състояние в последните месеци,  местните издания съобщават, че е посрещнал рождения си ден на 10 август в болница.

Добре познат с музиката си за киното и театъра, Канчели постига световна слава през 1978 г. със симфонията „В памет на Микеланджело“, изпълнена за пръв път от Филаделфийския оркестър под диригентството на Юрий Темирканов. Негови произведения звучат във филмите „Кин-дза-дза!“ (1968), „Мимино“ (1977), „Дървото на живота“ (2011), „Паспорт“ (1990). Автор е на над 37 творби за оркестър, 10 камерни симфонии и 10 опери.

Гия Канчели посещава България през 2001 г., покрай постановката на Роберт Стуруа „Както ви е угодно, или Дванайсета нощ“ в Народния театър. Той композира музика специално за спектакъла на Стуруа. В представлението участваха Атанас Атанасов, Кръстю Лафазанов, Теодор Елмазов, Валентин Ганев, Радена Вълканова, Ана Пападопулу, Рени Врангова и др.

Канчели е роден в Тбилиси през 1935 г. Живее в СССР до разпада му, след това се установява в Белгия, където започва да композира за Симфоничния оркестър на Антверпен. В едно от последните си интервюта за грузинското списание „OK!“ той казва, че ако направи равносметка на живота си, той е бил щастлив – музиката му е звучала в едни от най-престижните зали по света и в изпълнение на най-големите музиканти. Но въпреки щастието, което изпитва, Канчели създава предимно тъжна музика:

Пиша трагична музика, защото въпреки щастливо живяния ми живот, всичко, което се случи около мен – в родината ми, по света – така и не ми позволи да напиша друг вид музика“.

В продължение на двадесет години Гия Канчели е музикален директор на грузинския театър „Руставели“, където често си партнира със Стуруа. Канчели бе почитател на „опростения музикален език“, както той сам го наричаше, и „музиката на ръба на тишината“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Утехата Вазов

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах