Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина големият полски поет и дисидент Адам Загаевски

Адам Загаевски (1945 - 2021). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина големият полски поет и дисидент Адам Загаевски

Адам Загаевски (1945 - 2021). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Почина полският поет дисидент Адам Загаевски. Видният представител на полската литература се прости с живота на 77-годишна възраст в дома си в Краков на 21 март, Деня на поезията.

Загаевски бе представител на „новата вълна“ в полската поезия от 70-те години на миналия век. Автор е на 13 стихосбирки, 3 повести и 8 есеистични книги. Поезията му е преведена на български език от Силвия Борисова. В сборника „Невидима ръка“ (Издателство за поезия „Да”) са събрани негови стихове от различни периоди в творческата му дейност. Загаевски бе гост на Международния литературен фестивал в България през 2016 г.

Роден е в Лвов, Украйна, през 1945 г. След изселването на полските семейства от града след края на Втората световна война родителите му се преселват в Гливице. Завършил е Ягелонския университет в Краков. През 1967 г. дебютира със стихове, публикувани в списание „Литературен живот“. След потушаването на студентските протести в Полша през 1968 г. става един от основателите на поетичната група „Teraz“ (Сега), докато преподава марксизъм-ленинизъм в металургичен институт в Краков.

През 1974 г. заедно с Юлиан Корнхаузер публикува манифеста на поетична група „Нова вълна“. Следват обвинения към тях в ескейпизъм и несправедливо изобразяване на реалността. В средата на 70-те Загаевски се присъединява към полската опозиция. През 1975-а става един от 66-те представители на полската интелигенция, подкрепили писмо срещу промените в Конституцията на Полша, които предвиждат по-плътно обвързване със Съветския съюз. Писмото постига целта си, но забраняват публикуването на Загаевски. Той започва да печата под псевдоним, а не след дълго напуска Полша. През 1982 г. след установяване на военното положение, той заминава за Франция, където основава и редактира списание „Литературни тетрадки“, създадено по идея на Йосиф Бродски, Томаш Венцлова и Чеслав Милош. На страниците на „Литературни тетрадки“ се появяват текстове от видни поети и интелектуалци – Вацлав Хавел, Исай Берлин и др.

Загаевски преподава известно време в Чикагския университет, получава и няколко големи литературни награди. В САЩ става известен със стихотворението си за терористичния акт от 11 септември.

Връща се в Полша едва през 2002 г. Дълги години е смятан за основния претендент за Нобелова награда от родната си страна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС