Почина големият режисьор Иржи Менцел

Той харесваше страната ни, поставяше в българския театър и покани наш актьор за един от филмите си

Иржи Менцел (1938 - 2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина големият режисьор Иржи Менцел

Иржи Менцел (1938 - 2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 82 години си отиде прочутият чешки филмов режисьор Иржи Менцел. Смъртта му е настъпила вчера след дълго боледуване, съобщи съпругата му Олга Менцелова в социалните мрежи. Причината за смъртта не се посочва. Преди три години той претърпя тежка мозъчна операция, от която така и не се възстанови изцяло, припомнят чешките медии.

Менцел е автор на над 20 филма, останали завинаги в историята на световното кино. Той е смятан за един от представителите на „новата вълна” в чешкото кино заедно с Милош Форман. През 1967 г. печели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм с филма си „Строго охранявани влакове“, драма за Втората световна война. Следващият му филм – „Капризно лято”, взима Голямата награда на фестивала „Карлови Вари 68”, а „Чучулиги на конец” (1969) получава „Златна мечка” в Берлин през 1990 г. През 1985 г. е номиниран отново от Академията за „Селце мое, централно“.

Като актьор е участвал в повече от 80 продукции.

Инжи Менцел харесваше България. При честите си гостувания у нас, той е поставил 5 театрални спектакъла в Сатиричния театър, един от които е и до днес в афиша – „Вечеря за тъпаци“. Поставял е и в „Сълза и смях“. Във филма му от 2006 г. „Обслужвал съм английския крал“ в главната роля е българският актьор Иван Бърнев. Режисьорът е носител на титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

Америка за България

Автобиографичната му книга „Капризни години” бе преведена на български и режисьорът я представи лично по време на фестивала Синелибри“ през 2016 г. Филмите му бяха представяни в негово присъствие и на кинофестивала „София филм фест“.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах