Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина големият руски писател Юз Алешковски

Отишъл си е в САЩ, където живее от 1979 г.

Юз Алешковски (1929-2022). Снимка: Алексей Балакин/Уикипедия, CC BY-SA 3.0 - Почина големият руски писател Юз Алешковски

Юз Алешковски (1929-2022). Снимка: Алексей Балакин/Уикипедия, CC BY-SA 3.0

Юз Алешковски, един от големите руски писатели на ХХ век, почина днес в САЩ на 92-годишна възраст. Това съобщи във фейсбук синът му Алексей Алешковски.

„Преди час татко почина в Тампа, Флорида – написа той. – Успях да поговоря с него.

Юз Алешковски, чието истинско име е Йосиф Ефимович Алешковски, е роден на 21 септември 1929 г. в Красноярск, Сибир. В продължение на почти четири години – от началото на 1950-а до смъртта на Сталин през 1953 г. е затворен в лагер заради неподчинение на властта.

От 1979 г. живее в САЩ, където емигрира заради текстове на песни, публикувани в незаконното тогава издание в СССР „Метропол”. Лауреат е на немската „Пушкинова премия” от 2001 г. „за творчеството, създавано от него от  50-те години насам, което го прави една от водещите личности в руската литература на ХХ век.”

През 2011 г. „Малък затворнически роман” на Алешковски заема първо място в номинациите за „Руска премия” – основният международен конкурс за рускоезични автори от цял свят.

Едно от най-популярните му произведения е „Другарю Сталин, вие сте голям учен…“ от 1959 г. – песен, написана от името на политически затворник. Това е една от малкото песни, изпълнени от Висоцки, на чийто текст той не е автор. По-популярната и оригинална версия е на известната изпълнителка на „блатни песни” Дина Верни.

Няколко творби на Юз Алешковски са издадени на български от „Факел експрес” и „Жнет 45” – „Маскировка. Романи”, „Николай Николаевич”, „Предпоследен живот” и „Светлина в края на дулото. Книга с криминални истории”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах