Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина големият руски режисьор Георгий Данелия

Георгий Данелия (1930 - 2019) в кадър от филма „Кин-дза-дза!“  - Почина големият руски режисьор Георгий Данелия

Георгий Данелия (1930 - 2019) в кадър от филма „Кин-дза-дза!“

След продължително боледуване, на 88-годишна възраст почина големият руско-грузински кинорежисьор Георгий Данелия, съобщи семейството му пред медиите. През февруари тази година Данелия постъпи в болница с възпаление на белите дробове.

Роден в Тифлис (старото име на Тбилиси), столицата на Грузия, на 25 август 1930-а, година по-късно семейството му се премества в Москва. Първоначално учи в Московския архитектурен институт и след дипломирането си започва работа като архитект.

През 1959 г. Данелия завършва висшите режисьорски курсове към „Мосфилм“ в класа на Михаил Калатозов и постъпва като режисьор в киностудиото. Дебютният му филм „Серьожа“ по едноименната повест на Вера Панова излиза през 1960-а година и печели „Гран при“ на Международния кинофестивал в Карлови Вари.

Става популярен през 1964 г., след излизането на лиричната комедия „Аз крача из Москва“ (първата главна роля на Никита Михалков). Сред останалите му известни ленти са „33“, „Не тъгувай!“, „Афоня“, „Мимино“, „Кин-дза-дза!“.

Фантастико

Данелия е сценарист на повечето от своите филми, а също и съавтор на сценарии на редица популярни заглавия. Снимал се е и в епизодични роли.

Режисьорът за киното и за себе си

„Аз обичах и мен са ме обичали. Аз съм напускал и мен са ме напускали. Това е всичко, което мога да кажа за личния си живот.“

„Веднъж в Ташкент гледах „17 мига от пролетта“, дублиран на узбекски език. Борман влезе в кабинета на фюрера, изпъна ръка напред и извика „Салам алейкум, Хитлер ага!“

„Животът не е сценарий, не можеш да го пренапишеш. Жалко.“

За актьора Евгений Леонов (в главната роля в „Кин-дза-дза!“):

„У Леонов имаше нещо, магнетизъм, биотокове, флуиди, не знам как да го нарека, което безотказно предизвикваше у хората положителни емоции… Лекарят ни вкара в стаята, а Рамин щом видя Леонов, разцъфтя. Даже порозовя. И съседите на Рамин по легло също разцъфтяха. Гледат Женя и се усмихват. Постояхме в стаята 5 минути и станахме да си ходим. Тогава лекарят ни помоли: „Другарю Леонов, нека отидем до реанимацията, само за минутка. Там има много тежко болни, нека Ви погледат.“

„Когато превъзнасят моето творчество – няма да крия, разбира се – ми е приятно. Но същевременно се чувствам като пътник без билет в трамвая: ей сега ще влезе контрольорът, ще ме глоби, ще ме опозори и ще ме изхвърли.“

„За мое огромно удивление, всичко негативно, което се говореше и пишеше у нас за капитализма, се оказа истина.“

„Да си руснак не е нещо специално. Това е просто националност.“

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах