VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина големият руски режисьор Георгий Данелия

Георгий Данелия (1930 - 2019) в кадър от филма „Кин-дза-дза!“  - Почина големият руски режисьор Георгий Данелия

Георгий Данелия (1930 - 2019) в кадър от филма „Кин-дза-дза!“

След продължително боледуване, на 88-годишна възраст почина големият руско-грузински кинорежисьор Георгий Данелия, съобщи семейството му пред медиите. През февруари тази година Данелия постъпи в болница с възпаление на белите дробове.

Роден в Тифлис (старото име на Тбилиси), столицата на Грузия, на 25 август 1930-а, година по-късно семейството му се премества в Москва. Първоначално учи в Московския архитектурен институт и след дипломирането си започва работа като архитект.

През 1959 г. Данелия завършва висшите режисьорски курсове към „Мосфилм“ в класа на Михаил Калатозов и постъпва като режисьор в киностудиото. Дебютният му филм „Серьожа“ по едноименната повест на Вера Панова излиза през 1960-а година и печели „Гран при“ на Международния кинофестивал в Карлови Вари.

Става популярен през 1964 г., след излизането на лиричната комедия „Аз крача из Москва“ (първата главна роля на Никита Михалков). Сред останалите му известни ленти са „33“, „Не тъгувай!“, „Афоня“, „Мимино“, „Кин-дза-дза!“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Данелия е сценарист на повечето от своите филми, а също и съавтор на сценарии на редица популярни заглавия. Снимал се е и в епизодични роли.

Режисьорът за киното и за себе си

„Аз обичах и мен са ме обичали. Аз съм напускал и мен са ме напускали. Това е всичко, което мога да кажа за личния си живот.“

„Веднъж в Ташкент гледах „17 мига от пролетта“, дублиран на узбекски език. Борман влезе в кабинета на фюрера, изпъна ръка напред и извика „Салам алейкум, Хитлер ага!“

„Животът не е сценарий, не можеш да го пренапишеш. Жалко.“

За актьора Евгений Леонов (в главната роля в „Кин-дза-дза!“):

„У Леонов имаше нещо, магнетизъм, биотокове, флуиди, не знам как да го нарека, което безотказно предизвикваше у хората положителни емоции… Лекарят ни вкара в стаята, а Рамин щом видя Леонов, разцъфтя. Даже порозовя. И съседите на Рамин по легло също разцъфтяха. Гледат Женя и се усмихват. Постояхме в стаята 5 минути и станахме да си ходим. Тогава лекарят ни помоли: „Другарю Леонов, нека отидем до реанимацията, само за минутка. Там има много тежко болни, нека Ви погледат.“

„Когато превъзнасят моето творчество – няма да крия, разбира се – ми е приятно. Но същевременно се чувствам като пътник без билет в трамвая: ей сега ще влезе контрольорът, ще ме глоби, ще ме опозори и ще ме изхвърли.“

„За мое огромно удивление, всичко негативно, което се говореше и пишеше у нас за капитализма, се оказа истина.“

„Да си руснак не е нещо специално. Това е просто националност.“

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg