Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина голямата актриса Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова (1922 - 2019). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Почина голямата актриса Стоянка Мутафова

Стоянка Мутафова (1922 - 2019). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 97 години си отиде Стоянка Мутафова. Новината за кончината ѝ съобщава „24 часа“. Смъртта на голямата актриса е настъпила рано тази сутрин.

Родена на 2 февруари, Мутафова си отиде около два месеца преди да навърши 98 години. А още от 90-годишнината си „празнуваше“ вече 100-ия си рожден ден с комедийния спектакъл „Столетие мое“. Впечатляващата ѝ възраст не я спираше да играе – на 94 години Стоянка предприе немислимо за много други по-млади нейни колеги турне в Щатите, Канада, Германия, Холандия, Швейцария и Великобритания.

В началото на 2019-а Стоянка отбеляза в зала 1 на НДК 97-ия си рожден ден и 70 години на сцена. С обичайния си хумор и крайна откровеност Мутафова сподели пред публиката, че дълго се колебала дали да отбележи тези две събития – защото „кой ще търчи да гледа стогодишна баба“, „кой ще иска да види тая бабишкера“. Тричасовото шоу се оказа кратко за всички истории, които актрисата имаше да разкаже за златните времена на българския театър.

Вижте още: СТОЯНКА МУТАФОВА НА 97: ОТТУК НАТАТЪК ЩЕ ВЯРВАМ В СЕБЕ СИ

Две години по-рано на празника за 60-годишнината на Сатиричния театър Стоянка с широка усмивка и заразяваща бодрост сподели от сцената:

 „Щастлива съм, че още дишам!“

Преди няколко години актрисата бе въвлечена в еуфорията на някои нейни колеги, че е влязла в „Гинес“ като най-възрастната играеща актриса в света. Оказа се, че не е в Книгата на рекордите – но дори да беше най-възрастната играеща актриса, Стоянка Мутафова няма нужда от подобно признание. Присъствието ѝ на сцената е забележително и без рекорди.

През последните месеци Стоянка Мутафова неколкократно е постъпвала в болница с различни симптоми. По информация на „24 часа“, през октомври е получила сепсис след възпалена жлъчка, заради което жлъчката ѝ е била отстранена. Дъщеря ѝ Мария Грубешлиева казва пред изданието, че майка ѝ не е добре от около 5 месеца и призова всички да се молят за нея. Смъртта на актрисата настъпва в реанимацията на Военномедицинска академия.

Родена през 1922 г. като Стояна, всички започват да я наричат Стоянка, след като така излиза името ѝ на афиши в началото на кариерата ѝ. Завършва „класическа филология“ в Софийския университет, Държавна театрална школа към Народния театър и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. Първите си три години на професианалната сцена играе в Прага, след като се завръща, постъпва в Народния театър. През 1956 година е поканена в първата трупа на създаващия се тогава Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“ – там работи до 1991 г., когато е пенсионирана, но след това продължава да играе на същата сцена, както и с пътуващи представления из цяла България и по света.

В забележителната си кариера Стоянка Мутафова има роли в над 90 театрални спектакъла. Има и редица впечатляващи участия във филмови и телевизионни продукции – „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“… Легендарни са пътуванията ѝ из цялата страна с естрадни комедийни програми заедно с най-обичаните комици на времето – Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, всички днес покойници.

Вижте още: ЕДНО ЛЕТЯЩО МОМИЧЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg