Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина голямата актриса Виолета Бахчеванова

Виолета Бахчеванова (1935 - 2021). Снимка: Личен архив - Почина голямата актриса Виолета Бахчеванова

Виолета Бахчеванова (1935 - 2021). Снимка: Личен архив

На 86 години почина Виолета Бахчеванова, една от големите актриси в историята на българския театър, играла половин век на сцената на Народния театър. Новината за смъртта ѝ потвърди пред „Площад Славейков“ директорът на първата трупа Мариус Донкин. Причината за кончината ѝ не се уточнява.

Бахчеванова си отиде от този свят около една година след съпруга си, актьора Васил Стойчев.

„Двамата седяха и се чакаха един – друг след спектакли и репетиции, чакаха се и в смъртта. Тя беше изключителна актриса, огромна, с вулканична енергия, днес вече няма такива колеги“, сподели Донкин.

Завършила ВИТИЗ през 1959 г., Виолета Бахчеванова постъпва в трупата на Народния театър през 1961 г. в ролята на Мария Десислава в „Иван Шишман“, постановка на Николай Люцканов. Спектакълът е рекордьор, игран 315 пъти.

Виолета Бахчеванова в сцена от спектакъла „Мария Стюарт“ от Фридрих Шилер, постановка Кръстю Мирски. Снимка: Народен театър

Бахчеванова е пенсионирана през 1995 г. заедно с група големи актьори – Славка Славова, Таня Масалитинова, Георги Георгиев – Гец, Наум Шопов, Георги Черкелов…

През годините със съпруга си са изнасяли десетки рецитали и поетични спектакли в България и чужбина. През 70-те години се занимава активно с дублаж на филми и сериали. Преподава в НАТФИЗ в периода 1976 – 1977 г. През 1970-а получава титлата „заслужил артист“. Играла е много и в телевизионния театър. Запомнящи са също и ролите ѝ пред камера – в „Ребро адамово“, „Големанов“, „Фильо и Макензен“, „Ако те има“, „Вик за помощ“, „Под игото“…

През 2001 г. разказва живота си в книгата „…А театърът може без всеки от нас“, 12 години по-късно заедно с Васил Стойчев получават награда „Икар“ за принос към българския театър.

Поклонението е на 26 август, четвъртък, от 12 ч. в Народния театър.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg