Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина голямата българска художничка Дора Бонева

Детайл от автопортрета на Дора Бонева, използван за плакат на ретроспективната ѝ изложба, която може да бъде разгледана в столичната галерия „Райко Алексиев“ до 10 май. - Почина голямата българска художничка Дора Бонева

Детайл от автопортрета на Дора Бонева, използван за плакат на ретроспективната ѝ изложба, която може да бъде разгледана в столичната галерия „Райко Алексиев“ до 10 май.

На 85 години почина големият майстор на живописта Дора Бонева. Отиде си близо 2 години след съпруга си Любомир Левчев. Новината за смъртта ѝ съобщи БНР.

Дора Бонева е родена в Габрово, завършила е Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Художник реалист, тя е минала през много творчески търсения и е експериментирала с различна стилистика. Има над 35 самостоятелни изложби в цял свят, нейни картини присъстват в сградата на ЮНЕСКО в Париж. Член кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище Париж, Бонева е участвала няколко пъти в Есенния салон във френската столица.

На 11 април 2020 г. Дора Бонева навърши 85 години, четири дни по-късно в столичната галерия „Райко Алексиев“ бе открита нейна ретроспективна изложба, посветена на творчеството ѝ от последните 67 години. Куратор на експозицията е дъщеря ѝ Марта Левчева. Изложбата, в която са включени и непоказвани досега картини на художничката, рисувани през последните месеци, може да бъде разгледана до 10 май.

Дора Бонева бе един от най-ярките творчески автори в българското изобразително изкуство.

„Площад Славейков“ изказва съболезнования на близките ѝ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg