Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина Христо Ганев, сценарист на прочути български филми

Съпрузите Бинка Желязкова и Христо Ганев. Снимка: Архив на семейството - Почина Христо Ганев, сценарист на прочути български филми

Съпрузите Бинка Желязкова и Христо Ганев. Снимка: Архив на семейството

На 97 години почина големият български сценарист и режисьор Христо Ганев, създал заедно със съпругата си Бинка Желязкова някои от знаковите филми на българското кино. Сред най-известните му творби са „Голямото нощно къпане“, „Басейнът“, „А бяхме млади“, „Нощем по покривите“ и много други.

Ганев и Желязкова поставиха и началото на кинодинастия – тяхната дъщеря – кинооператорката Светлана Ганева, е съпруга на известния кинорежисьор и аниматор Анри Кулев и майка на режисьора Андрей Кулев. Последният сценарий на Христо Ганев е за анимационния филм „Вятър работа“ на Анри Кулев от 2017 г.

Животът на Христо Ганев е идеологически противоречив и творчески монолитен. Роден е на 2 август 1924 г. в село Павел баня. Бил е член на РМС и партизанин от Втора средногорска бригада „Васил Левски“. След 9 септември 1944 г. започва работа като режисьор и сценарист. В цялото си творчество търси противоречието между идеала и реалността, героите му са в непрекъснат конфликт със социалистическата действителност.

Христо Ганев е един от изключените от СБП писатели след отказ да подпишат декларация срещу Александър Солженицин през 1971 г.

През 2011 г. Христо Ганев получава държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за изключителния си принос в изграждането на българското филмово изкуство. Носител е още на наградата „Иван Вазов“ на Съюза на българските писатели за 2014 г. и на наградата „Златен век“ на Министерство на културата за цялостен принос в българското кино.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах