Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Румен Скорчев, един от майсторите

Академикът бе сред най-значимите личности в съвременното ни изкуство

Картините на Румен Скорчев са притежание на някои от най-големите музеи и галерии по цял свят. Снимка: Румяна Чапанова - Почина Румен Скорчев, един от майсторите

Картините на Румен Скорчев са притежание на някои от най-големите музеи и галерии по цял свят. Снимка: Румяна Чапанова

Големият български художник академик Румен Скорчев е починал на 82 години, съобщи БНР. Майсторът на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта си е отишъл след продължително боледуване, съобщават от семейството му, цитирани от „Дарик“.

Акад. Скорчев бе сред най-значимите личности в съвременното ни изкуство, ценен от български и от чужди познавачи и колекционери в САЩ, Холандия, Франция, Италия… Неговите творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия и редица областни галерии, на галерия „Албертина“ – Виена, лондонския музей „Виктория и Албърт“, Националната галерия във Вашингтон, САЩ, музея „Лудвиг“ – Кьолн, Националната библиотека на Париж, Дордрехтмузеум – Холандия, Музея за съвременно изкуство в Кайро и др.

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. От 1978 г. е преподавател в Художествената академия в София, от 1984 г. е професор по илюстрация и оформление на книгата. През 2008 г. става академик. Носител е на над 50 национални и международни награди. Илюстрирал е повече от 200 книги за деца и възрастни.

На два пъти – през 1982 г. и през 1994 г., е представян в швейцарската енциклопедия „Кой кой е в графичното изкуство“, а през 1990 г. Международният център за изкуство в Киото, Япония, го включва в двутомно издание с 300 съвременни творци на графичното изкуство.

Опелото ще бъде в 15 часа в сряда, 9 септември, в столичния храм „Света София“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС