Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина художникът Теофан Сокеров

Теофан Сокеров (1943 – 2020). Снимка: Министерство на културата - Почина художникът Теофан Сокеров

Теофан Сокеров (1943 – 2020). Снимка: Министерство на културата

На 76 години почина големият живописец Теофан Сокеров. Смъртта му е настъпила на 8 януари. С многоликото си и богато творчество той бе сред най-значимите съвременни български художници, пишат от СБХ.

Автор е на 22 стенописа, многобройни кавалетни и монументални произведения, сред които художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец (завършени през 1985 г.), в Музея на образованието (Габрово), в Мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, в Националния музей „Земята и хората” (София), в Националния дворец на културата (София), мозаечни пана в музея „Васил Левски”, Съдебната палата, дом „Преслав” и в Изчислителния център в Ловеч.

Теофан Сокеров е роден в Ловеч през 1943 г. Завършва Художествената академия в София през 1969 г. Първата си награда получава още като студент през 1965 г. за творбата „Възпоменание”. Носител е на национални и международни награди, сред които „Владимир Димитров-Майстора” (1981), „Илия Петров” (1986), „Захари Зограф” (1987), Награда на фондацията „Пиер Франчески Микети”, Италия (1988). Участва в множество художествени изложби у нас и в чужбина.

Част от стенописите на Теофан Сокеров в Патриаршеската църква на Царевец. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Преподавател е по живопис в НХА, от 1994 г. е професор в Академията. Работи в сферата на живописта, рисунката, монументалните изкуства, скулптурата… Участва в множество представителни изложби на българско изкуство в чужбина. С творчеството си е гостувал в галерия „Средец” през 2012 г. с изложба живопис „Хора и животни”. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария…

През 2003 г. става почетен гражданин на Ловеч.

„Интериор с колело“, 1976 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

kapatovo.bg