Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина художникът Ванко Урумов

Ванко Урумов (1941-2020) - Почина художникът Ванко Урумов

Ванко Урумов (1941-2020)

На 78 години почина Ванко Урумов, една от най-ярките фигури в българското изобразително изкуство. Смъртта му е настъпила на 5 януари след продължително боледуване, съобщават от Съюза на българските художници.

Роден през 1941 г. във Варна, Урумов навлиза в изкуството в началото на 70-те години с модерен дух и пластично изразяване, което се противопоставя на консервативните и ограничени вкусове на идеологическата и естетическа нормативност, налагана от тоталитарната държава и културна политика, посочват от СБХ.

Вдъхновението е повишено емоционално състояние на духа, при което отпадат всички трудни въпроси и непосилното става възможно. Тези мигове – кратки или дълги – са истинският ни живот“, казваше той.

Завършва „живопис“ в Националната художествена академия при проф. Панайот Панайотов. Работи в областта на живописта, графиката, монументалните изкуства. Участва във всички общи и национални изложби у нас, както и в представителни изложби на съвременно българско изкуство в Европа, САЩ, Мексико, Канада, Индия, Япония. Носител е на Голямата награда от Първия международен конкурс за млади живописци (1976), наградата „Захари Зограф“ (1977), наградата на Биеналето за живопис в Букурещ (1979), Наградата на Римската академия за съвременни изкуства „Медуза ауреа“ (1980)

Урумов дълги години бе директор на Градската галерия „Борис Георгиев“ във Варна.

Ванко Урумов, „Сватба“ 1982 г., Художествена галерия – Добрич

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg