Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина актьорът Иван Ласкин

Иван Ласкин (1970 - 2019). Снимка: Театър „Българска армия“ - Почина актьорът Иван Ласкин

Иван Ласкин (1970 - 2019). Снимка: Театър „Българска армия“

На 48 години почина Иван Ласкин. Актьорът имаше здравословни проблеми, неколкократно постъпва на лечение в различни болнични заведения и последно на 28 декември 2018-а бе приет във Военно-медицинска академия. Новината за смъртта му бе потвърдена от Съюза на артистите.

„Сбогом, Иван Ласкин! Трудно ни е да вярваме, че това е краят! – написаха от Съюза във Фейсбук. – На 48-годишна възраст си отиде един от най-харизматичните, обичани и талантливи български актьори. Иван Ласкин остави сериозни следи, както в киното, така и в театъра.“

През 2012-а актьорът разкри публично за своя проблем с алкохола в предаването „Директно Карбовски“. Пред водещия Ласкин заяви, че прави това признание, защото това е „първият начин, по който започва лечението“.

„Никой не знае как се случва. Идва изведнъж“, каза тогава актьорът.

Америка за България

Причината за пристрастяването си той обясни с факта, че нищо около него не му харесва и е разочарован, че държавата не цени труда и талантите на младите.

Иван Ласкин става популярен още 16-годишен, когато през 1986-а тръгва детският сериал „Васко да Гама от село Рупча”. Завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков през 1994-а. Още като студент получава роли на почти всички столични сцени – в Народния театър, „Зад канала“, „Армията“, „Сълза и смях“… От 1997 г. е в трупата на Театър „Българска армия“, където остава до 2014-а. Играе в спектакли на Красимир Спасов, Крикор Азарян, Николай Ламбрев, Теди Москов, Бина Харалампиева, Андрей Аврамов, Борис Панкин. Една от последните му роли е Иванов в „Иванов“ на Чехов в Старозагорския театър.

Запомнящи са участията му в сериали като „Хайка за вълци”, „Дунав мост” и „Магьосници“. Играл е и във филмите „Честна мускетарска“, „Вагнер“, „Колобър“, „Наричаха ме чичо“, „Рут“, „Църква за вълци“, „Най-важните неща“, „Грях“, „Стъклената река“ и в над двадесет европейски и американски продукции.

Занимаваше се с продуцентска дейност. Член бе на журито на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев“ в Тополовград.

Иван Ласкин в някои от най-хубавите си актьорски години:

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3