Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина изкуствоведът Димитър Грозданов

Димитър Грозданов (1951 - 2020). Снимка: СБХ - Почина изкуствоведът Димитър Грозданов

Димитър Грозданов (1951 - 2020). Снимка: СБХ

На 68 години си отиде изкуствоведът Димитър Грозданов. Новината за смъртта му съобщиха от Съюза на българските художници.

„Името му ще остане неизменно свързано с историята на съвременното българско изкуство. Изкуствовед и художник, създател на международния фестивал „Процес – Пространство“ (1991), негов вдъхновител и директор. Поклон!“, написаха колегите му от СБХ във Фейсбук.

Димитър Грозданов е роден на 3 октомври 1951 година в град Генерал Тошево. Завършва история и теория на изкуството в Националната художествена академия през 1978 г. Стипендиант е в Швейцария, Холандия и Франция.

Основава фестивала „Процес – Пространство“ в Балчик. Президент е на Триенале София’96. Куратор на изложби като „Тухлата“, „Ухото на Ван Гог“, „Лабиринт“, „Голямата графика“, „Безопасна игла“… Главен редактор е на списанията „Изкуство“ и „Изкуство – Art in Bulgaria“. Член на СБХ, завеждал международната дейност в Съюза. Като художник има около 40 самостоятелни изложби в България, Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90