Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина изкуствоведът Димитър Грозданов

Димитър Грозданов (1951 - 2020). Снимка: СБХ - Почина изкуствоведът Димитър Грозданов

Димитър Грозданов (1951 - 2020). Снимка: СБХ

На 68 години си отиде изкуствоведът Димитър Грозданов. Новината за смъртта му съобщиха от Съюза на българските художници.

„Името му ще остане неизменно свързано с историята на съвременното българско изкуство. Изкуствовед и художник, създател на международния фестивал „Процес – Пространство“ (1991), негов вдъхновител и директор. Поклон!“, написаха колегите му от СБХ във Фейсбук.

Димитър Грозданов е роден на 3 октомври 1951 година в град Генерал Тошево. Завършва история и теория на изкуството в Националната художествена академия през 1978 г. Стипендиант е в Швейцария, Холандия и Франция.

Основава фестивала „Процес – Пространство“ в Балчик. Президент е на Триенале София’96. Куратор на изложби като „Тухлата“, „Ухото на Ван Гог“, „Лабиринт“, „Голямата графика“, „Безопасна игла“… Главен редактор е на списанията „Изкуство“ и „Изкуство – Art in Bulgaria“. Член на СБХ, завеждал международната дейност в Съюза. Като художник има около 40 самостоятелни изложби в България, Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.

Америка за България

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах