Почина изкуствоведът Димитър Грозданов

Димитър Грозданов (1951 - 2020). Снимка: СБХ - Почина изкуствоведът Димитър Грозданов

Димитър Грозданов (1951 - 2020). Снимка: СБХ

На 68 години си отиде изкуствоведът Димитър Грозданов. Новината за смъртта му съобщиха от Съюза на българските художници.

„Името му ще остане неизменно свързано с историята на съвременното българско изкуство. Изкуствовед и художник, създател на международния фестивал „Процес – Пространство“ (1991), негов вдъхновител и директор. Поклон!“, написаха колегите му от СБХ във Фейсбук.

Димитър Грозданов е роден на 3 октомври 1951 година в град Генерал Тошево. Завършва история и теория на изкуството в Националната художествена академия през 1978 г. Стипендиант е в Швейцария, Холандия и Франция.

Основава фестивала „Процес – Пространство“ в Балчик. Президент е на Триенале София’96. Куратор на изложби като „Тухлата“, „Ухото на Ван Гог“, „Лабиринт“, „Голямата графика“, „Безопасна игла“… Главен редактор е на списанията „Изкуство“ и „Изкуство – Art in Bulgaria“. Член на СБХ, завеждал международната дейност в Съюза. Като художник има около 40 самостоятелни изложби в България, Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.

Америка за България