Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Кирил Христосков, който управляваше колекцията на Васил Божков

За смъртта му съобщи обвиняемият бизнесмен

Кирил Христосков. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Почина Кирил Христосков, който управляваше колекцията на Васил Божков

Кирил Христосков. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Отиде си Кирил Христосков, който управляваше колекцията на Васил Божков. Новината за смъртта му съобщи обвиняемият бизнесмен в профила си във Фейсбук. 

„Днес ни напусна приятелят ми Кирил Христосков. Моите съболезнования към семейството, близките и роднините му. Светла му памет“, гласи постът на Васил Божков.

Христосков от дълги години страдаше от подагра, в последните години имаше проблеми с придвижването. Преди дни е получил инсулт и е приет във Военно-медицинска академия.

Роден в София, Кирил Христосков е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски“. Кариерата му започва в Държавна сигурност, където през 1985 г. създава отдел за борба с иманярството и трафика на културни ценности. След промените продължава дейността си в НСБОП (днес ГДБОП), където е главен експерт по престъпленията с културно-историческото наследство. Един от нашумелите разкрити случаи, ръководен от него, е кражбата на картини от Националната художествена галерия през 1994 г. – произведения на Владимир Димитров-Майстора и Златю Бояджиев.

Уволнен е от МВР с чин полковник през 1999 г. по времето на Богомил Бонев като вътрешен министър. След това постъпва на работа при Васил Божков. Кирил Христосков бе директор на Фондация „Тракия“, която управляваше колекцията на обвинения бизнесмен.

Христосков бе сред основателите на Съюза на колекционерите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах