Софийска филхармония МЕГАБОРД

Почина композиторът Андрей Дреников

Андрей Дреников (1950 - 2023) Снимка: Боби Тошев/БГНЕС - Почина композиторът Андрей Дреников

Андрей Дреников (1950 - 2023) Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

На 73 години си отиде композиторът Андрей Дреников, написал стотици детски и естрадни песни, както и музика за десетки театрални спектакли. За загубата му съобщиха негови близки.

Загубих брат си – прекрасният човек и творец Андрей  Дреников! Отлетя, както беше песента му, в отвъдното! Ще го помним с добрината и любовта към децата и хората! Да почива в мир!“, написа във Фейсбук брат му Иван Дреников.

Скъпият ми, любимият ми вуйчо Анди, един от най-талантливите, светли души – Андрей Дреников, си отиде! Остават песните, талантът, смехът му… в мен завинаги!“, написа Александрина Пендачанска.

Андрей Дреников е роден на 24 юли 1950 г. в София в семейство на професионални музиканти. Баща му Петко Дреников е цигулар, концертмайстор на Софийската филхармония и на Театро Масимо – Палермо. Майка му Жана Дреникова е пианистка, корепетитор на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“ и на операта във Фленсбург, Германия. Брат му Иван Дреников е концертиращ пианист, носител на национални и международни награди, професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Андрей Дреников учи цигулка от петгодишен при Христо Петков, баща на големия диригент Добрин Петков. На 12-годишна възраст свири като солист на Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев. През 1965 г. е класиран първи между цигуларите, кандидатстващи за Софийското музикално училище. През 1966 г. основава струнен „Квартет Дреников“, който съществува до приключване на следването му в Българската държавна консерватория и с който има редица национални и международни изяви. След дипломирането си в Музикалната академия е цигулар в Пловдивската филхармония и в Симфоничния оркестър на Българското национално радио, преподава музика в НАТФИЗ.

От 1981 г. е композитор на свободна практика. Композира от ранна възраст в различни жанрове. През дългия си близо 50 години професионален път е писал музика за над 100 пиеси за възрастни и деца за около 30 столични и извънстолични театъра, има няколко мюзикъла, стотици детски и естрадни песни, някои от тях химни на учебни заведения. Голям брой негови песни са включени като нотен запис (клавир) в учебници по музика за различни класове. Написал е музика за много радио- и телевизионни програми, филми, пиеси и драматизации на звуков носител.

Дреников основава, ръководи и сътрудничи с различни детски вокални групи. Между тях са „Ледени висулки“, „Усмивка“ – Троян, „Бон бон“, „Камбанки“ – Елин Пелин, „Български славей“ към читалище „Петър Берон“, София, „Радиодеца“, „Сребърни звънчета“ – Варна, „Смехорани“, „Дъга“, „Vocerelle“ към Национално музикално училище, София и др. Негови произведения изпълняват Хорът на софийските момчета, Хорът на пловдивските момчета и Хорът на варненските момчета.

Огромна част от дейността на композитора е изпълнителска. Още през 1977 г. и 1978 г. изпълнява свои песни на фестивала „Златният Орфей“. От 1991 г. досега е изнесъл над 40 авторски концерта и поне толкова авторски концерта за деца. Водил е радиопредаването „В музикалното студио“ и телевизионното предаване „Музикален магазин“.

Андрей Дреников е дългогодишен член на журито на Националния конкурс за млади изпълнители „Звездици за Лора“ – Свищов. Той е автор на сигналната песен на конкурса, посветен на паметта на едно от загиналите деца в река Лим. Председател или член на различни журита е в редица градове, както и в конкурса за избор на българска детска песен за „Евровизия“.

Поклонението ще бъде на 23 ноември, четвъртък, от 11 ч. в столичната църква „Св. Седмочисленици“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg