Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина композиторът Божидар Петков

Той е създател на музиката на „Авантаж“, „Изпепеляване“ и „Стъклената река“

Петков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 г. - Почина композиторът Божидар Петков

Петков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 г.

Композиторът на филмова музика Божидар Петков почина на 74 години, съобщиха от Съюза на българските филмови дейци. Петков е автор на музиката към филми от последния половин век, сред които „Авантаж“, „Черната лястовица“, „Изпепеляване“, „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа“, „Стъклената река“.

„Отиде си един изключително духовен, талантлив, добър и благороден човек“, споделят филмовите дейци в некролога за Божидар Петков.

„Българското кино загуби ярък и неповторим творец, който без остатък всеотдайно и с любов му служеше, като вгради цялото си щедро артистично вдъхновение в десетки произведения на екранното изкуство. Остава да звучи и ще звучи неговата неподражаема – емоционална, нежна и деликатна, изпълнена с философски заряд прекрасна музика…“

Божидар Петков е роден в Габрово на 29 юли 1940 г. През 1965 г. завършва композиция в Краков при Станислав Виехович и Кшищоф Пендерецки, а първият филм, по чиято музика работи е документалният „Пожарът“ (1968). Следват игралните „Гардеробът“ (1974), „Лебед“ (1976) и „Авантаж“ (1977). Последно Петков сътвори саундраците на „Зад кадър“ и „Стъклената река“ (2010).

Божидар Петков е лауреат на престижни отличия на национални и международни форуми. Негови произведения се изпълняват с успех в много страни като Япония, Куба, Франция, Германия, Русия, Люксембург и др. Петков беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 г.

Опелото ще се състои на 17 май, неделя, от 11.30 ч. в църквата „Св. София“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах