СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина композиторът и диригент Пиер Булез

Музикантът, спечелил 26 награди „Грами“, си е отишъл на 90 години

Пиер Булез е възпитаник на Оливие Месиен и Рене Лейбовиц.  - Почина композиторът и диригент Пиер Булез

Пиер Булез е възпитаник на Оливие Месиен и Рене Лейбовиц.

Френският композитор и диригент Пиер Булез е починал на 90 години. Световнопризнатият музикант си е отишъл във вторник в дома си в Баден-Баден, Германия, съобщи семейството му, цитирано от Би Би Си.

„За всички онези, които са го срещали и са имали възможността да оценят творческата му енергия, жизнеността му… той остава жив и силен“, пишат близките му.

Пиер Булез е възпитаник на Оливие Месиен и Рене Лейбовиц. Като диригент е прочут с работата си по Антон Брукнер, Клод Дебюси, Густав Малер, Морис Равел, Игор Стравински, Едгар Варезе, Рихард Вагнер. През годините е бил гост диригент в някои от водещите европейски оркестри. В различни периоди е бил и главен диригент в Симфоничния оркестър на Би Би Си и Филхармоничния оркестър на Ню Йорк.

В началото на кариерата си, в годините след Втората световна война, играе важна роля в изграждането на електронната музика и алеаториката (модернистично течение, при което някои елементи от композирането са оставени на моментната преценка на изпълнителя, т.е. като цяло музиката е детерминистична, но в детайлите се подчинява на случайността).

През кариерата си е печелил 26 награди „Грами“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90