Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Константин Марков, един от „Тангра“

Смъртта му е настъпила от Covid-19

Константин Марков (1949 - 2021). Снимка: Личен архив - Почина Константин Марков, един от „Тангра“

Константин Марков (1949 - 2021). Снимка: Личен архив

На 71 години си отиде Константин Марков от група „Тангра“. Новината за смъртта му съобщи дъщерята на музиканта. Кончината му е настъпила след усложнения от Covid-19.

„Косьо беше нашият свят и ние бяхме неговата вселена – написаха в профила на Марков във Фейсбук съпругата и дъщеря му. – Той живя и си отиде като частица от поетичните герои на песните на „Тангра“. Като творец Косьо имаше дарбата да открива и пресъздава универсални човешки преживявания и чувства, а като част от семейството да ни дарява с топлота и щастие.“

Константин Марков бе един от основателите на „Тангра“, композитор и басист на групата. Заедно с Кирил Маричков от „Щурците“ създават рок радио „Тангра“.

„Последното, което ни каза, беше „Периодът на изпитание, през който преминаваме, ни прави по-добри и по-мъдри“. Трябваше да си тук, за да го видиш, Косьо. Да помогнеш да се случи. И да го възпееш…“, пишат от Радио ZRock.

В памет на Марков днес рок радиото посвещава програмата си в негова памет, на всеки час в ефира на медията ще звучи песен на „Тангра“.

Роден в София на 3 октомври 1949 г., в края на 60-те години на XX век Марков се присъединява като бас китарист към група „Бъндараците“. През 1976 г. заедно с Александър Петрунов (Сашо Гривната) основават „Тангра“. В състава ѝ през годините са Чочо Владовски, Станислав Сланев – Стенли, Вили Кавалджиев, Людмил Христов, Илия Караянев (Личо Стоунса), Тенко Славов, Дани Ганчев, Валери Миловански, Вълко Андреев и други. Създават големи хитове като „Любовта, без която не можем“, „Нашият град“, „Богатство“, „Жулиета“, „Бъди какъвто си“, „Циркът“, „Оловният войник“, „Ако имаш време“, „Очакване“ и др.

Групата съществува до 1990 г. След 1986 г. свирят в скандинавските страни.  Сред вокалистите й през годините са Вили Кавалджиев, Чочо Владовски и Станислав Сланев-Стенли.

Най-доброто, създадено от „Тангра“, излиза през 2000 г. в двоен диск.

„Косьо ме откри в Париж и ме доведе в България точно като момичето с „белоснежна рокля пред пети райсъвет” от прекрасната песен по негова музика и текст на Александър Петров – „Бъди такъв, каквъвто си“ – пише във Фейсбук съпругата му. – Тогава бях американка, която танцуваше в най-известното кабаре в света, после се появи Косьо, който ме превърна в най-щастливата жена, заедно създадохме семейство и нашата прекрасна дъщеря.

Косьо даде много не само нас, Косьо даде много и на България. Няколко поколения българи са израснали и възпитани с песните на „Тангра“ в дух на свободолюбие и непримиримост. Косьо и безбройните му живи и вече починали приятели бяха част от този бунтарски дух, който съхрани страната и вдъхна оптимизъм за по-добър живот – преди и сега.“

Поклонението ще бъде на 19 март, петък, от 14 ч. в ритуалната зала на гробищния парк в столичния квартал „Бояна“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg