Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Кристо

Отиде си от естествена смърт, съобщи семейството му

Кристо на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Кристо

Кристо на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Христо Явашев, известен на целия свят като Кристо, почина днес на 84 години. Новината за кончината на художника съобщи семейството му в официалната му страница във Фейсбук. 

Кристо бе най-прославеният по света артист, роден в България. Шейсет и три години след бягството си от тогава социалистическата ни държава, той така и не се завърна в родината. Отишъл си е в дома си в Ню Йорк, посочват близките му.

„Кристо живееше живота на пълни обороти, не само мечтаеше за невъзможното, но и го реализираше – пишат още в изявлението от семейството му. – Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората заедно, за да споделят преживяването по цял свят и тяхната работа ще продължи да живее в нашите сърца и спомени.“

Роден е на 13 юни 1935 г. в Габрово. Учи в Художествената академия в София и през 1957-а, преди да завърши, тръгва за Прага, след това се отправя за Виена, после за Женева и през 1958-а се установява в Париж. Там се запознава с бъдещата си съпруга Жан-Клод, която става и негов партньор в изкуството.

Кристо бе художник, който създаваше монументални произведения, „дописвайки“ околната среда. Той опаковаше прочути сгради като Райхстага в Берлин и моста Пон Ньоф в Париж, вдигна „Порти“ в Сентрал парк в Ню Йорк, украси с чадъри Япония и Калифорния, разпъна розови „ореоли“ на няколко острова във Флорида, сложи „Плаващи кейове“ в езеро в Италия, пусна своята „Мастаба“ да плава в Лондон…

Всичките му проекти бяха съвместни със съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г. Много от тях бяха реализирани. Най-новото им произведение трябваше да бъде опаковането на Триумфалната арка в Париж. Първо го отложи заради керкенези, които гнездели на паметника през пролетта, а след това заради коронавируса.

„Кристо и Жан-Клод винаги са давали да се разбере, че искат произведенията им в развитие да бъдат довършени дори след смъртта им – пишат от семейството. – Опаковането на Триумфалната арка в Париж, Франция, остава за 18 септември – 3 октомври 2021, както искаше Кристо.“

На 1 юли център „Помпиду“ в Париж планира откриването на изложба, която представя цялото творчество на Кристо и Жан-Клод.

В съобщението за кончината на Кристо са цитирани негови думи в писмо от 1958-а:

„Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“.

Близките му допълват:

„Днес тези думи са ни много скъпи“.

Мир на праха му!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

ПИРформанс

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах