Почина Кристо

Отиде си от естествена смърт, съобщи семейството му

Кристо на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Кристо

Кристо на филмовия фестивал в Локарно, Швейцария, през 2018 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Христо Явашев, известен на целия свят като Кристо, почина днес на 84 години. Новината за кончината на художника съобщи семейството му в официалната му страница във Фейсбук. 

Кристо бе най-прославеният по света артист, роден в България. Шейсет и три години след бягството си от тогава социалистическата ни държава, той така и не се завърна в родината. Отишъл си е в дома си в Ню Йорк, посочват близките му.

„Кристо живееше живота на пълни обороти, не само мечтаеше за невъзможното, но и го реализираше – пишат още в изявлението от семейството му. – Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората заедно, за да споделят преживяването по цял свят и тяхната работа ще продължи да живее в нашите сърца и спомени.“

Роден е на 13 юни 1935 г. в Габрово. Учи в Художествената академия в София и през 1957-а, преди да завърши, тръгва за Прага, след това се отправя за Виена, после за Женева и през 1958-а се установява в Париж. Там се запознава с бъдещата си съпруга Жан-Клод, която става и негов партньор в изкуството.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Кристо бе художник, който създаваше монументални произведения, „дописвайки“ околната среда. Той опаковаше прочути сгради като Райхстага в Берлин и моста Пон Ньоф в Париж, вдигна „Порти“ в Сентрал парк в Ню Йорк, украси с чадъри Япония и Калифорния, разпъна розови „ореоли“ на няколко острова във Флорида, сложи „Плаващи кейове“ в езеро в Италия, пусна своята „Мастаба“ да плава в Лондон…

Всичките му проекти бяха съвместни със съпругата му Жан-Клод, която почина през 2009 г. Много от тях бяха реализирани. Най-новото им произведение трябваше да бъде опаковането на Триумфалната арка в Париж. Първо го отложи заради керкенези, които гнездели на паметника през пролетта, а след това заради коронавируса.

„Кристо и Жан-Клод винаги са давали да се разбере, че искат произведенията им в развитие да бъдат довършени дори след смъртта им – пишат от семейството. – Опаковането на Триумфалната арка в Париж, Франция, остава за 18 септември – 3 октомври 2021, както искаше Кристо.“

На 1 юли център „Помпиду“ в Париж планира откриването на изложба, която представя цялото творчество на Кристо и Жан-Клод.

В съобщението за кончината на Кристо са цитирани негови думи в писмо от 1958-а:

„Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“.

Близките му допълват:

„Днес тези думи са ни много скъпи“.

Мир на праха му!

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3