Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Почина Любомир Левчев

Любомир Левчев (1935 - 2019). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Почина Любомир Левчев

Любомир Левчев (1935 - 2019). Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Почина поетът Любомир Левчев. Тръгнал си е днес, на 84 г.

„Почина баща ми. Любомир Левчев (1935-2019)“, гласи лаконично съобщение от сина му Владимир Левчев във Фейсбук.

Любомир Левчев е автор на 33 стихосбирки, на книги с есеистика, мемоари, три романа, сценарии за филмите „Мълчаливите пътеки“, „Гибелта на Александър Велики“ и „Сладко и горчиво“. Работил като журналист в Радио „София“ и вестник „Литературен фронт“. Председател е на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г. Почетен гражданин на София.

Поетът е роден на 29 април 1935 г. в Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет „Климент Охридски“, специалност „Библиография и библиотекознание“ към Философско-историческия факултет. Член на БКП от 1961 г. Като ученик и студент е секретар на Комсомолското дружество. От 1959 до 1963 г. е инструктор в ЦК на ДКМС. От 1972 до 1975 г. е заместник-председател на НС на ОФ. По-късно е първи заместник-председател на Комитета за култура.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Любомир Левчев е близък със семейството на бившия Първи Тодор Живков. Член е на Президиума на НС на ОФ, на Световния съвет на мира и на Европейската академия за наука и изкуство.

Носител е на Златен медал за поезия на Френската академия, на званието Рицар на поезията (1985), медал на Асоциацията на венецуелските писатели (1985), наградите „Мате Залка“ и „Борис Полевой“ – Русия (1986), Голямата награда на института „Александър Пушкин“, Голямата награда на Сорбоната (1989), Световната награда за мистична поезия „Фернандо Риело“ (1993), Орден „Владимир Маяковски“, учреден от Съюза на писателите в Евразия и Съюза на писателите и преводачите в Русия, Диплом на литературно-обществената премия „Да светиш винаги“ (2009), „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010), Димитровска награда (1972), Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ (1984), доктор хонорис кауза на СВУБИТ (2005), орден „Стара планина“ I степен (2006) и др.

В едно от последните си интервюта, дадено за „Труд“ през 2016 г., Левчев заявява, че бъдещето има два образа. Единият е гибел, другият – спасение.

„Изправен пред прага на собствената си гибел, аз вярвам в спасението на света“, казва поетът.

Според него рецептата за изход от низходящата спирала на материалното и духовно обедняване на българската нация е духовно помирение и завръщане към отечеството.

Запитан за молитвите му днес и дали идва краят на историята, Левчев отвръща:

„Не виждам края на историята. Но светът е тревожен, все по-тревожен. Вярвам на човека. И мечтая да се роди един философ, който ще напише една нова максима: Искаш ли мир – готви се за мир. Това е единственото условие, за да приема един глобален свят“.

Вижте още: СМЪРТТА Е ТАЙНСТВО. СТРАХ… НО КРАЙ – ЕДВА ЛИ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3