Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Май Шьовал, съавтор на поредицата с детектив Мартин Бек

Заедно с партньора ѝ в живота Пер Вальо са смятани за основатели на скандинавската ноар литература

Май Шьовал (1935-2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Май Шьовал, съавтор на поредицата с детектив Мартин Бек

Май Шьовал (1935-2020). Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведската писателка Май Шьовал е починала на 84 години след дълго боледуване, потвърждава издателят ѝ Ан-Мари Скарп пред медиите. Двамата с партньора ѝ в живота Пер Вальо (починал през 1975 г.) са смятани за пионери на скандинавската ноар литература.

Двамата създават 10-томната поредица, в която главен персонаж е детектив Мартин Бек. Заедно с екипа си, той разследва убийства в Стокхолм. „Роузана“, „Смеещият се полицай“, издавани и у нас през 80-те и 90-те, и другите им истории проправят пътя на съвременните майстори на жанра като Стиг Ларшон, Хенинг Манкел, Ю Несбьо…

И двамата са с леви убеждения, а в книгите си анализират провалите в шведското общество – темите им засягат педофилията, сексиндустрията, самоубийствата…

Шьовал е родена на 25 септември 1935 г. в Сткохолм. Учи журналистика и графичен дизайн. През годините е работила като преводач, артистичен директор и журналист за различни списания и вестници в Швеция.

Чрез работата си в медиите през 1961 г. се запознава с Вальо – успешен политически журналист. Двамата бързо установяват близка връзка и преди да започнат да пишат поредицата за Мартин Бек, им се раждат двама сина. Когато ги сложели да спят, започвали да творят, като си разпределяли по една глава. Процесът им на работа включвал много пътувания, стотици снимки, срещи с хора и картографиране.

След смъртта на Вальо на 48-годишна възраст Шьовал се заема с преводаческа дейност.

Книгите от поредицата за Мартин Бек са излизали на над 40 езика и са използвани за сценарии за няколко филма.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах