Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Почина Микис Теодоракис, създал сиртакито в „Зорба гъркът”

Големият гръцки композитор е писал саундтрака към филма „Серпико”

Микис Теодоракис е свързан с най-важните моменти от най-новата история на Гърция, пишат гръцките издания. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Почина Микис Теодоракис, създал сиртакито в „Зорба гъркът”

Микис Теодоракис е свързан с най-важните моменти от най-новата история на Гърция, пишат гръцките издания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Микис Теодоракис, един от най-големите гръцки световноизвестни творци, е починал днес на 96-годишна възраст в Атина, съобщи Си Ен Ен – Гърция.

Теодоракис е една от най-ярките звезди на гръцкото изкуство. Той е автор на мелодията към танца сиртаки, показан за пръв път през 1964 г. във филма на Михалис Какоянис „Зорба гъркът” по романа на Никос Казандзакис. Теодоракис е автор и на саундтрака към филма „Серпико” на Сидни Лъмет с Ал Пачино в главната роля.

Песни на Микис Теодоракис са изпълнявали дори „Бийтълс” и Едит Пиаф. Писал е във всички жанрове – опера, симфонична и камерна музика, оратории, балет и хорали, както и музики за старинни гръцки драми, театър, кино и интерпретации на народни песни.

Роден е на 29 юли 1925 г. на остров Хиос. От детство се увлича от музика и първите си песни пише още преди да умее да свири на музикален инструмент. По време на Втората световна война участва в гръцката съпротива. През 1943 г. е заловен от италиански фашисти и измъчван. Успява да избяга и се включва в Гръцката народно-освободителна армия ЕЛАС. По време на гражданската война в Гърция през 1946 – 1949 г. е арестуван и изпратен на заточение на остров Икария, а по-късно – в концлагер на остров Макронисос, където след жестоки изтезания частично се парализира. До идването на власт на военния режим в Гърция е бил депутат от лявата демократическа партия. След като хунтата взима властта, музиката на Теодоракис е забранена и той отново е арестуван. През 1970 г. е изселен от Гърция и живее няколко години във Франция. Завръща се в родината си след като черните полковници са свалени, отново става депутат, а известно време е и министър без портфейл в правителството.

„Човекът, свързан с най-важните моменти от най-новата история на Гърция, великият композитор и всеотдаен борец за правата и свободата на хората, вече не е сред нас”, се казва в съобщението на гръцката информационна агенция АМНА.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90