VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина мимът Вельо Горанов

Вельо Горанов (1946 - 2020). Снимка: Личен архив - Почина мимът Вельо Горанов

Вельо Горанов (1946 - 2020). Снимка: Личен архив

На 74 години си отиде актьорът Вельо Горанов, най-известният мим в България. Новината за кончината му потвърди пред „Площад Славейков“ Петър Райжеков, директор на театър „Сълза и смях“.

Горанов е починал на 24 декември. От 27 октомври е в болница, причината за смъртта му не се съобщава.

Вельо Горанов е един от създателите на студио „Пантомима“, която основава през 1976 г. заедно с Пейо Пантелеев и Милчо Милчев. През 1988 година създава театър „Движение“, който ръководи до закриването му през 1994 г. Сред пантомимните му спектакли са „Един мим разказва“, „Швейк“ и „Дон Жуан“.

Роден е през 1946 г. в Стара Загора, завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1971 г. в класа на Боян Дановски във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. През годините играе в Плевенския театър, в Театър „София“ и Театър „Сълза и смях“, където работеше до последно и беше зам.-директор.

Има роли в над 40 филма в българското кино – в заглавия като „И дойде денят“ (1973), „Авантаж“ (1977), „Всеки ден, всяка нощ“ (1978), „Колкото синапено зърно“ (1980), „24 часа дъжд“ (1982), както и в серийния филм „Фильо и Макензен“ (1979).

Преподаваше в НАТФИЗ.

„Пантомимата идва от древността, това е изкуство, което ще живее… – казва Горанов в интервю пред в. „България Сега“*, преди години, когато започна работа в „Сълза и смях“. – В момента мнозина от моите студенти, които съм учил във ВИТИЗ, разнасят това изкуство в Германия, Австрия, Испания, Франция, Холандия… Реших, че трябва и аз да започна отново да играя в собствената си страна. Трябва да направим нещо срещу това систематично оглупяване на българина, което сякаш става по определен план. В небитието е Шекспир, хранят хората с клюки, със скандали, безсрамното ровене в чуждия живот се представя като изкуство.“


* Български вестник в Чикаго – бел. ред.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg