Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Надя Тодорова, ти знаеш ли, че имаш страшни очи

На 90 г. отлетя една от най-обичаните актриси в българското кино

Надя Тодорова (1925-2016). Снимка: Георги Папакочев - Надя Тодорова, ти знаеш ли, че имаш страшни очи

Надя Тодорова (1925-2016). Снимка: Георги Папакочев

На 90 години отлетя Надя Тодорова – актрисата, снимала се в над 30 български филма, основно в поддържащи, но изключително знакови роли. Починала е в Прага след продължително боледуване, съобщава „Пловдивски новини“, като се позовава на Община Асеновград.

Тодорова, голямата актриса на малките роли, както я нарекоха във филм на БНТ, излязъл през 2010-а, е играла във „Войната на таралежите“ (1979), „Двойникът“ (1980), „Дами канят“ (1980), „Куче в чекмедже“ (1982), „Господин за един ден“ (1983), „Опасен чар“ (1984), „Вчера“ (1988) – все филми от златните години на българското кино.

Остава в сърцата на зрителите освен с насищащо присъствие на екрана, но и с реплики със статут на афоризми днес – като „Ще ги наредим така: роднина, милиционер, роднина, милиционер“ (в „Опасен чар“) „Мии… кво да направя, пуснаха чушки“ (от „Двойникът“ с Тодор Колев), или „Вземи ме, лодкарю, на своята ладия лека“ (към Стефан Данаилов в „Дами канят“).

https://youtu.be/7UH2cbO5EQM

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах