Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Найчо Петров

Един от големите таланти на българското кино и театър си е отишъл на 95 години

Опелото на Найчо Петров ще се състои на 21 януари от 14 часа в църквата „Св. Седмочисленици“. - Почина Найчо Петров

Опелото на Найчо Петров ще се състои на 21 януари от 14 часа в църквата „Св. Седмочисленици“.

На 95-годишна възраст е починал актьорът Найчо Петров. Това съобщават от Съюза на българските филмови дейци. Артистът е играл в над петдесет филма, като сред тях са „Любимец 13“ (1958), „На всеки километър“ (1969), „Кит“ (1970), „Сватбите на Йоан Асен“ (1975) и „Дунав мост“ (1999).

Роден през 1920-а година и така и никога не завършил средното си образование, в киното Найчо Петров се е превъплъщавал в множество различни персонажи. От обикновен полицай и околийски началник до агент, генерал, циганин, дори Салвадор Алиенде – Петров е известен с дарбата само с няколко движения да създаде запомнящ се и силен образ, какъвто и да е той. На театралната сцена артистът също има над 100 роли.

„Загубихме голям талант на българското кино и театър – пишат от филмовия съюз. – В българската култура мястото му ще остане празно, но неговите няколко десетки филмови роли ще останат паметни за поколения зрители. Те носят очарованието на изключително точния му усет за неповторимата човешка индивидуалност, която само с няколко щриха той превръщаше в житейски правдив, интересен, колоритен, ярък характер.“

През 2006 години излезе автобиографичната му книга „Като филм“ – неподправена и пряма история на изкуството и бохемата в България през последните седем десетилетия, поставени в контекста на най-важните обществени събития.

Опелото в памет на Найчо Петров ще се състои на 21 януари от 14 часа в църквата „Св. Седмочисленици“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС