VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Почина Никола Георгиев, последният истински интелектуалец на България

Никола Георгиев (1937 - 2019). Снимка: БГНЕС - Почина Никола Георгиев, последният истински интелектуалец на България

Никола Георгиев (1937 - 2019). Снимка: БГНЕС

Днес си отиде последният истински интелектуалец в България, професор Никола Георгиев. Фактите от живота му са простички – роден през 1937 г. в Казанлък, преподавал в Софийския университет, носител на Хердерова награда, автор на десетки книги и студии, свързани с литературата.

Но в тези няколко реда няма как да бъде побрана личността, чието присъствие помни всеки, завършил филология в СУ, и всеки, свързан с литературата и книгите.

Тих, уж ненатрапчив човек, проф. Георгиев изпълваше със себе си всяка аудитория. На неговите лекции цареше тишина, непостижима за останалите. Всяка негова дума беше ценна и всички негови студенти знаехме това безспорно.

Ще запомня завинаги тази мъдра полуусмивка в ъгъла на очите му. Кротостта, зад която прозираше огромният ум и добротата му.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Помня как задължително на изпит при него се влизаше с респект, като на важно събитие, а закъснението за лекция беше немислимо.

Помня как след разговор с него, след негова книга или доклад спорехме до късни нощи, защото ни стимулираше да мислим, да излизаме извън клишетата, да не вярваме на лесното.

Помня как ни научи да бъдем извън и против Системата, дори във времена, когато това беше опасно.

Той не се подчини на теченията в злободневния живот. Не излезе извън дълбокото мислене, за да задоволи ламтеж за бърза слава. Не стана – подобно на мнозина свои колеги – знаме на някаква кауза. Затова активистите от целия политически спектър го неглижираха.

Проф. Никола Георгиев беше последният аристократ на духа у нас.

И остана завинаги извън времето, над времето.

Поклон и вечна памет, професоре, от всички нас, които имахме късмета да бъдем наоколо.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg