Почина Никола Георгиев, последният истински интелектуалец на България

Никола Георгиев (1937 - 2019). Снимка: БГНЕС - Почина Никола Георгиев, последният истински интелектуалец на България

Никола Георгиев (1937 - 2019). Снимка: БГНЕС

Днес си отиде последният истински интелектуалец в България, професор Никола Георгиев. Фактите от живота му са простички – роден през 1937 г. в Казанлък, преподавал в Софийския университет, носител на Хердерова награда, автор на десетки книги и студии, свързани с литературата.

Но в тези няколко реда няма как да бъде побрана личността, чието присъствие помни всеки, завършил филология в СУ, и всеки, свързан с литературата и книгите.

Тих, уж ненатрапчив човек, проф. Георгиев изпълваше със себе си всяка аудитория. На неговите лекции цареше тишина, непостижима за останалите. Всяка негова дума беше ценна и всички негови студенти знаехме това безспорно.

Ще запомня завинаги тази мъдра полуусмивка в ъгъла на очите му. Кротостта, зад която прозираше огромният ум и добротата му.

Помня как задължително на изпит при него се влизаше с респект, като на важно събитие, а закъснението за лекция беше немислимо.

Помня как след разговор с него, след негова книга или доклад спорехме до късни нощи, защото ни стимулираше да мислим, да излизаме извън клишетата, да не вярваме на лесното.

Помня как ни научи да бъдем извън и против Системата, дори във времена, когато това беше опасно.

Той не се подчини на теченията в злободневния живот. Не излезе извън дълбокото мислене, за да задоволи ламтеж за бърза слава. Не стана – подобно на мнозина свои колеги – знаме на някаква кауза. Затова активистите от целия политически спектър го неглижираха.

ДНК

Проф. Никола Георгиев беше последният аристократ на духа у нас.

И остана завинаги извън времето, над времето.

Поклон и вечна памет, професоре, от всички нас, които имахме късмета да бъдем наоколо.

ДС