Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина диригентът Николаус Арнонкур

Отишъл си е на 86 години, няколко месеца след като приключи кариерата си

Николаус Арнонкур има много записи с барокова музика и името му се свързва с възраждането на интереса към епохата. - Почина диригентът Николаус Арнонкур

Николаус Арнонкур има много записи с барокова музика и името му се свързва с възраждането на интереса към епохата.

Прочутият австрийски диригент Николаус Арнонкур, смятан за папата на възраждането на бароковата музика в наши дни, е починал на 86 години в събота, съобщи семейството му чрез новинарската агенция АРА. Като диригент името му се е превърнало в легенда, благодарение на изключителните му интерпретации на барокова, класическа и дори оперетна музика.

Арнонкур обяви края на своята кариера през декември миналата година, като се мотивира със здравословни проблеми в прощално писмо до публиката на „Мюзикверейн“, дома на Виенския филхармоничен оркестър.

Арнонкур е известен с автентичните музикални възстановки от класическата и предкласическата епоха. Челист при старта на кариерата си, през 50-те години той основава свой оркестър. В началото на 70-те години започва да дирижира опера и концертни изпълнения – дебютът му е с Монтеверди в Ла Скала в Милано. Скоро след това често е канен да ръководи прочути симфонични оркестри със световна слава – в някои от най-големите зали в света.

Арнонкур има множество записи с барокова музика и името му се свързва с възраждането на интереса към епохата – в репертоара му влизат Хенри Пърсел, Йохан Себастиан Бах, Клаудио Монтеверди, Жан-Филип Рамо.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах