POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина нобеловият лауреат за литература Кендзабуро Ое

Авторът на романа „Смърт във вода“ си е отишъл от старост

Кендзабуро Ое през 2008 г. Снимка: Hpschaefer/Уикипедия - Почина нобеловият лауреат за литература Кендзабуро Ое

Кендзабуро Ое през 2008 г. Снимка: Hpschaefer/Уикипедия

Японският писател, носител на Нобелова награда за литература от 1994 г., е починал на 88-годишна възраст на 3 март, съобщи неговият издател, цитиран от „Ройтерс“. Смъртта му е настъпила от старост, твърдят от семейството на Ое, изпратило траурното съобщение 10 дни по-късно.

Кендзабуро Ое е сред най-авторитетните и превеждани японски автори, демократ и хуманист, който определя собственото си изкуство така:

„Пиша за достойнството на човешките същества“.

Роден през 1935 г., той е създател на жанр, наричан „гротесков реализъм“. Нобеловата награда му е връчена за това, че е създал „въображаем свят, в който ежедневно и митологично съжителстват, пресъздавайки един плашещ образ на съвременното човешко съществуване“. В творчеството си Ое разглежда социално-политически каузи, екзистенциални и философски теми.

В произведенията си Ое е изучавал проблемите на самоидентификацията на японската младеж, заради което често е наричан „японският Селинджър“.

Наскоро на български под знака на издателство „Лист“ бе издаден романът му „Смърт във вода“. На български са излизали и знаковите му романи „Закъснялата младеж“ („Колибри“, 1993) и „Седмица за почит на старостта“ („Народна младеж“, 1983).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90