Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Олег Видов, съветският Робърт Редфорд

Актьорът, избягал от СССР към Щатите през 1985-а, се е снимал в „Конникът без глава“, „Москва, моя любов“, „Снежна буря“

Олег Видов в „Конникът без глава“ от 1972 г. - Почина Олег Видов, съветският Робърт Редфорд

Олег Видов в „Конникът без глава“ от 1972 г.

Олег Видов, кинозвезда в Съветския съюз, избягал към САЩ през 1985-а, почина на 73 години. Той се е снимал във филми като „Конникът без глава“, „Москва, моя любов“ и „Снежна буря“, а в Холивуд в „Червена топлика“ с Арнолд Шварценегер и „Дива орхидея“ с Мики Рурк.

Видов е роден във Филимонки в предградията на Москва. Дипломира се във ВГИК, прочутото руско филмово училище, и участва в някои от най-успешните съветски продукции от 60-те и 70-те години.

Въпреки че актьорите по това време като цяло не са пускани да играят зад граница, Видов получава позволение да пътува до Дания, за да снима „Червената мантия“ на Габриел Аксел през 1967-а, както и до Югославия – за „Битката на река Неретва“ (1969). През 1970 г. актьорът е поканен от продуцента Дино Де Лаурентис за руско-италианския „Ватерло“, където играят още Род Стайгър, Кристофър Плъмър и Орсън Уелс.

През 1985-а Видов емигрира в САЩ, като се установява в Лос Анджелис. Участва в „Любовта афера“ (1994), „Безсмъртните“ (1995), „Злото никога не умира“ (1998), „Тринайсет дни“ (2000) и др.

Съветските телевизии първоначално спират да пускат филмите му, но в крайна се поддават на любовта на зрителите към него и започват отново да ги излъчват, но без да споменават името му.

След падането на СССР Видов, наричан популярно „съветския Робърт Редфорд“, посещава Русия няколко пъти. В чест на 70-ия му рожден ден Първи канал му организира и специално празненство, излъчвано на живо в ефира.

Един от последните ангажименти на актьора бе да изпълни гласа на Андрей Тарковски в документален филм, базиран на дневника на руския режисьор.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90