Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Почина Оливия де Хавиланд от „Отнесени от вихъра“

Тя бе най-възрастният актьор, носител на „Оскар“

Оливия де Хавиланд като Мелани Уилкис в „Отнесени от вихъра“. - Почина Оливия де Хавиланд от „Отнесени от вихъра“

Оливия де Хавиланд като Мелани Уилкис в „Отнесени от вихъра“.

Актрисата Оливия де Хавиланд, останала завинаги в историята на киното като Мелани от „Отнесени от вихъра“, почина в дома си в Париж на 104-годишна възраст, съобщиха световните информационни агенции.

Де Хавиланд, една от последните актриси от т. нар. златна ера на Холивуд, става истинска звезда, след като е номинирана за „Оскар“ за поддържаща роля в колосалната продукция „Отнесени от вихъра“, която и до днес държи рекорда за най-гледан филм в световната история. Тогава Оливия не получава „Оскар“, наградата за поддържаща актриса отива при Хати Макданиел, но по-късно взима два – за ролите си във „Всекиму своето“ (To Each His Own) през 1946 г. и „Наследницата“ през 1949 г.

Петдесетгодишната кариера на Оливия де Хавиланд минава през върхове и спадове, но ще се запомни не само с ролите и наградите ѝ, но и със съдебното дело, което актрисата води с „Уорнър брос“ през 1943, благодарение на което актьорите след нея се ползват с доста по-голяма свобода в отношенията си с филмовите студия.

В биографията на Оливия де Хавиланд ще остане и дългогодишната ѝ вражда със сестра ѝ Джоан Фонтейн, също носителка на „Оскар“.

От 1953 г. американската актриса живее в Париж. Последната си роля изиграва през 1988 г. във филма „The Woman He Loved” за историята на английския крал Едуард VIII и американката Уолис Симпсън.

Тя си отиде като най-възрастния актьор, носител на „Оскар“, и бе последният жив изпълнител от актьорския състав на „Отнесени от вихъра“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90