Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Почина Мирела Френи, последната италианска примадона

Отиде си 16 години след съпруга си, българския бас Николай Гяуров

Мирела Френи със съпруга си Николай Гяуров в гримьорната. Снимка: Lyric Opera of Chicago - Почина Мирела Френи, последната италианска примадона

Мирела Френи със съпруга си Николай Гяуров в гримьорната. Снимка: Lyric Opera of Chicago

На 84 години почина прочутата оперна звезда Мирела Френи, съобщават италианските медии. Кончината на певицата е настъпила в дома ѝ в Модена, съобщава мениджърът ѝ Дж. Ф. Мастрояни. По думите му, тя е страдала от дегенеративно заболяване, получила е и поредица от инсулти.

В края на XX век Френи бе наречена „последната примадона“ на италианското оперно наследство.

Тя бе съпруга на знаменития български бас Николай Гяуров.

Родена на 27 февруари 1935 г. в Модена, Италия, името ѝ е Мирела Фрегни, години по-късно започва да се представя като Френи. Била е музикално надарено дете и на 10-годишна възраст участва в радио конкурс с песента „Un bel dì vedremo“. На 19 години дебютира на оперната сцена в родния си град в „Кармен“ от Бизе. Омъжва се за за своя преподавател, диригента Лиено Маджера, с когото имат дете. На международната сцена прави пробив през 1960-а в „Любовен еликсир“ от Доницети, постановка на Франко Дзефирели. Няколко години по-късно тя става любимото италианско сопрано на Херберт фон Караян и често си партнира с Павароти – както на сцената, така и в звукозаписното студио.

След като се развежда с Маджера, през 1978-а Мирела Френи се омъжва за Николай Гяуров, за когото това също е втори брак. Двамата концертират заедно по цял свят. Участват в основаването на „Centro Universale del Bel Canto“, разположен в средновековен замък във Виньола, където през 2002-а започват да водят майсторски класове. След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължава да обучава млади певци от цял свят.

Френи пее 40 години в „Метрополитън опера“ и е една от любимите солисти на публиката в този театър за всички времена. Приключва професионалната си кариера на сцената във Вашингтонската национална опера със спектакъла „Орлеанската дева“ през 2005 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90