Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Почина оперният режисьор проф. Светозар Донев

Светозар Донев (1933 - 2021). Снимка: Софийска опера и балет - Почина оперният режисьор проф. Светозар Донев

Светозар Донев (1933 - 2021). Снимка: Софийска опера и балет

На 88 години почина проф. Светозар Донев, оперен и драматичен режисьор, професор по актьорско майсторство и режисура в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“. Новината за смъртта му съобщиха от Музикалния театър, където той дълги години беше директор.

„С голяма болка и тъга съобщаваме тъжната вест, че тази нощ ни напусна проф. Светозар Донев – дългогодишен директор на ДМТ „Стефан Македонски“, изключителен творец и артист, личност – епоха в историята на Музикалния театър, харизматичен и обичан и от трупата и от публиката! ПОКЛОН!“, оповестиха от Държавния музикален и балетен център – София.

Съболезнования изказват и от Софийската опера и балет, където проф. Донев също е бил директор:

„Напусна ни именитият драматичен и оперен режисьор Светозар Донев. Той беше значима творческа личност, автор на десетки запомнящи се постановки в операта, оперетата и театъра. Като директор на Софийската опера в продължение на десет години, Светозар Донев развива и обогатява нейната дейност. Ръководството и колективът на Софийската опера поднасят своите най-искрени съболезнования на неговите близки.

Поклон пред светлата му памет!“

Роден през 1933 г. в София, Светозар Донев завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на Георги Стаматов и след това специализира в Лондон, Москва и Париж. Проф. Светозар Донев има над 250 постановки на спектакли във всички български оперни театри. С голям успех са оперите под негова режисура „Борис Годунов“, „Фалстаф“, „Силата на съдбата“, „Тоска“, „Луд гидия“, „Отвличане от сарая“, „Мария Десислава“, „Хан Крум Ювиги“, „Кармен“ и други на сцената на Софийска опера. Има поставени над 80 оперети и мюзикъли в ДМТ „Стефан Македонски“.

Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна „Така правят всички“, „Лучия ди Ламермур“, „Фаворитката“, „Дон Паскуале“, „Травиата“, „Риголето“, „Сирано дьо Бержерак“.

Проф. Донев е бил член на жури на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.

От 1960-а до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ „Стефан Македонски“. От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на Държавно обединение „Театър и музика“ към Министерство на културата, а от 1981-а до 1990 г. е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.

За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Донев е награден с най-високия държавен орден „Стара планина“ І-ва степен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах